Glavni meni

Aprilia Pegaso Strada 650

Započeo vuk, 01 Februar, 2012, 10:45

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

vuk

Rekoh da poslu¹am vlast i napi¹em ne¹to (da poslu¾i dok se kolega Wulfy ne javi, on je ipak veæi autoritet i pi¹e ljep¹e nego ja :) )Moj Pegazo je proizveden 2006., kupljen 2007. a kod mene je od novembra 2009. Èini mi se da i taj trenutak kad sam ga kupio, kao preokret u mom moto ¾ivotu, zaslu¾uje par reèenica (koje mo¾da i ne morate èitati, zato sam ih "italizirao" ;) ).

Bilo je to kad sam, posle 10-ak godina uzornog porodiènog ¾ivota, rije¹io da izvadim muda iz plakara i ponovo sjednem na motor. Od kuma sam kupio neki Kinetic 125 (koji je jedan nadasve neobièan motor s du¹om velikom kao Indija, mo¾da napi¹em i ne¹to o njemu) i vozikao se preko ljeta, pre¹ao èak 500-600 km (Eeee! :) ) s njim.
Negdje u oktobru te godine pojavi se oglas na NLB forumu, èlan "Wrong Rider" iz Budve prodaje Pegaza. "Æao Wron¾e, mo¾e li Kinetic umjesto 500e + ostatak para na 3 rate"?  - "A mo¾e, naravno" (sjajan lik, nijesmo se ni poznavali mimo foruma!). Ostalo je samo jo¹ da poðem do Budve, a te jeseni ki¹a nikako da prestane, tek poèetkom novembra u prognozi se pojavio sunèani "prozor" - srijeda od 10 do 16h, posle opet ki¹a.
Vozi, Mi¹ko!
Na 10-ak stepeni, s takoreæi nikakvom opremom i dosta treme, po mokrom asfaltu, sjedoh na Kinetika i pravac Budva. Smrzao sam se kao gospodski kucko, modar sam do¹ao tamo (imao sam samo jet kacigu, pa mo'¹ mislit). Jo¹ me usput zamalo omeo jedan autobus, znaèi - "¹to mi je ovo trebaloooo!!! [doh]". Uzeh motor, isprobah, popismo kafu, Wrong tj. Luka (rekoh li veæ, sjajan lik!) mi dade svoju kacigu, ka¾e "smrznuæe¹ se u toj tvojoj" - ¹to jes, jes...
Nazad, uz malo ki¹e i opet dosta treme, u sumrak stigoh u Podgoricu, jupiii!


©to je ono trebalo da napi¹em? :)
U naredne dvije sezone s Pegazom sam pro¹ao oko 10 hiljada kilometara, prvo sa Avon gumama, potom Continental (ne sjeæam se koja bje¹e oznaka) i konaèno pro¹log proljeæa sam stavio Continental Sport Attack i na njima se osjeæam najsigurnije (mo¾da je to samo subjektivno jer, realno, neku stvarnu razliku nisam primjeæivao ni ranije ;) )

Od mana tog motora (uz moje relativno skromno iskustvo) mogao bih nabrojati ovo:

  • Bilo mnogo ljep¹e i allrounder-skije kad bi imao i ¹estu brzinu.
  • Najljep¹e se vozi negdje na 3.5-4k obrtaja, a blokada se aktivira na oko 7, pa npr. tokom preticanja, praktièno èim doda¹ gas, mora¹ da ¹alta¹ u veæu brzinu. Kao i svi jednocilindra¹i.
    Ljudi koji su navikli na vi¹e cilindara redovno ne umiju da krenu kad sjednu na ovaj motor, skoro sam jednog zamalo fizièki napao posle 3-4 ga¹enja.
  • Kad se vozi na oko 4 hiljade obrtaja, motor poèinje pomalo kao da se gu¹i, osjeæa¹ da trza. Postoji i obja¹njenje i jednostavno rje¹enje: http://www.apriliaforum.com/forums/showthread.php?167471-Snorkel-mod!-The-Guide!
  • Ne¹to ¹to se meni nije de¹avalo, ali jeste drugima sa istim motorom, je mali ali naporan problem sa elektroinstalacijom - izgleda da sva struja putuje kroz bravu, pa zna da se pregrije i odlemi kontakt. Pomenuti Wulfy je to rije¹io s relejom: http://www.nolimitbikers.com/forum/viewtopic.php?f=21&t=2104
  • Plave felne, koje posebno doðu do izra¾aja kad je ostatak motora narand¾aste boje  ;D

Drugih nekih posebnih mana nema, da ja znam. Moj konjiæ je imao problem sa napuknutim zadnjim koèionim diskom, a ne znam uop¹te kako je do toga do¹lo, samo smo jednog dana primijetili napuknuæe. Kupio sam novi, fabrièki, za trièavih 180 eura (ovdje i jedno upozorenje, ako kome bude trebalo, u Bremboovom katalogu postoji gre¹ka, disk koji je naveden da odgovara ovom modelu uop¹te nije taj).

Neke druge mane mi ne padaju na pamet, a sve ostalo su vrline. Lako i lijepo se vozi, sjajan je za planinske puteve s puno krivina (ovo nije samo moj utisak), ne tro¹i previ¹e goriva, ima ba¹ dosta prostora za odlaganje sitnica (kutijica na rezervoaru + prostor ispod sjedi¹ta u koji mi stane alat, prsluk, sprej za pumpanje guma i prva pomoæ).
Koènice su odliène, mislim da sam se par puta zaustavio u suprotnosti sa Njutnovim zakonima :)

Jako sam vezan za ovaj motor, a -kao i svi- èesto imam ¾elju za promjenom, pa se svaki èas predomi¹ljam, prodajem ga pa odustajem, oæu-neæu, ovo-ono... Sreæa ¹to je kriza pa nije ba¹ da me potencijalni kupci spopadaju :)

Eto, to je valjda to. Hvala na pa¾nji, nadam se da nijesam smorio ;)

Dule 021

Moja Aprilia Pegaso je bila u verziji Trail ali je to sve isto sem blatobrana i zbicanih tockova.
1. 2006
2.Michelin neke
3. 1000 km ove sezone al ga prodah
4.prelep motor za malo para,savrseno udoban,solidan rezervoar od 16L
5.fali mu sesta brzina,potrosnja u gradu oko 6-6,5L sto po meni nije malo za 1 cilindar i te performanse,koci dobro ali je moj imao ABS pa mi nekako to plivalo prilikom kocenja,nisam imao nikakvih problema sa strujom i ostalim gore navedenim

Ruske

Ima li jos ko da je vozio Pegaso Strada ili Trail?
Vidim da od 2012 niko nije pisao a nije valjda da ga niko nije vozio?
Sta mo¾e¹ danas, ostavi za sutra.