Ćao, Anonimni posetioče
Stranice: 1 ... 36 37 38 [39] 40 41 42 ... 1469
Štampaj
Autor Tema: Sta stampa stampa  (Pročitano 1967170 puta)
0 članova i 6 gostiju pregledaju ovu temu.
Major
Moto Manijak
*******

Van mreže Van mreže
 Motor:
Ducati Monster 1200s
Red Beast

Lokacija: Beograd
Poruke: 15323
Kvalitet: +2038 (13%)
Zahvalnice: 123

Odgovor #760 - 25 April, 2012, 09:24 Ocena: 0
Ignoriši

 facepalm

zmiya
Iskusni bajker
******

Van mreže Van mreže
 Motor:
Honda vfr750f
Lokacija: Beograd
Poruke: 7092
Kvalitet: +3009 (42%)
Zahvalnice: 116

Odgovor #761 - 25 April, 2012, 10:42 Ocena: 0
Ignoriši

                                                    U Veneovoj matematici 15.000 grešaka


Više od 40 godina srednjoškolci u Srbiji učili su matematiku iz čuvenih Veneovih zbirki u kojima je bilo čak 15.000 grešaka, od kojih mnoge nisu nimalo beznačajne.
I za sve to vreme gotovo nijedan nastavnik nije primetio ovaj veliki propust.
Dešavalo se, kako kažu upućeni, tu i tamo da se neki učenik drznuo da profesoru skrene pažnju na grešku koju bi uočio u zbirci, ali je umesto pohvale dobijao ukor ili ćušku. Greške su primećene, i to slučajno, tek pre nešto više od godinu dana, pa sada konačno đaci uče iz ispravnih zbirki.
Od pre gotovo pola veka, kada je izašlo prvo izdanje zbirki koje je napisao čuveni srpski matematičar Vene T. Bogoslavov, štampano je pola miliona primeraka i ova zbirka je sve to vreme bila neprikosnoveni autoritet i obavezan priručnik u nastavi iz matematike od prvog do četvrtog razreda srednje škole.
Kako se klupko odmotalo
Njen autoritet nije dovođen u pitanje sve do pre godinu i nešto dana, kada je jedna odlična učenica dobila četvorku na pismenom zadatku iz matematike. Ispostavilo se da je ona unuka profesora Dobrila Đ. Tošića, koji je držao nastavu iz svih matematičkih predmeta na Katedri za matematiku Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu i napisao 18 knjiga iz matematike. On je ponovo uradio zadatak zbog kojeg je unuka ocenjena četvorkom i dobio je isti rezultat zadatka kao ona. I tako je klupko počelo da se odmotava...
- Ispostavilo se da profesorka nije ni proveravala Veneovo rešenje u zbirci, sigurna u njegovu tačnost. Profesor Tošić je onda proverio zadatke sa još pedesetak strana iz Veneove zbirke i otkrio gomilu grešaka.
Teodor fon Burg: Znao sam
Najbolji i najtrofejniji mladi matematičar Srbije Teodor fon Burg, učenik Matematičke gimnazije, kaže za Press da nikada nije koristio Veneovu zbirku jer već 10 godina zna da je puna grešaka.
- To što je u Veneovoj zbirci otkriven toliki broj grešaka prava je bruka za sve koji je koriste, a najviše za profesore koji to nisu primetili. Postoje u svakom slučaju mnogo bolje zbirke kod nas koje ja koristim kada učim - ističe Teodor.
Video je da rešenja nekih zadataka nisu tačna, dok je kod drugih postupak bio potpuno pogrešno postavljen. Bilo je tu i dosta materijalnih grešaka... Najstrašnije je što nastavnici nisu primetili ove greške i što su decu pogrešno učili tolike godine - otkriva izvor Pressa blizak prosvetnim krugovima u Srbiji.
Pošto je ustanovio greške, kaže naš sagovornik, profesor Tošić se obratio Zavodu za udžbenike, izdavaču Veneovih zbirki.
- Rukovodstvo Zavoda je odmah zamolilo profesora Tošića da proveri sve zadatke iz zbirki Venea T. Bogoslavova za četiri razreda srednje škole i da pripremi njihovo novo, ispravljeno izdanje. Tako je ovog septembra Zavod štampao novo izdanje zbirki, koje su zahvaljujući profesoru Tošiću očišćene od grešaka - kaže sagovornik Pressa.
U izveštaju koji je Tošić napisao izdavaču stoji da je on proverio i rešio sve zadatke iz Veneovih zbirki i da je došao do katastrofalnog rezultata:
- Po mojoj skromnoj proceni, utvrdio sam da je u sve četiri knjige bilo oko desetak ispravki po stranici, dakle ukupno oko 15.000 grešaka - napisao je Tošić.
Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije, najznačajnije matematičke ustanove u Srbiji, kaže za Press da su oni jedni od retkih koji nikada nisu ni koristili Veneove zbirke.
Potreban viši nivo znanja
- Mi znamo da u njima ima mnogo grešaka. Ali najveći razlog što se kod nas ne koriste jeste taj što naši planovi i programi zahtevaju mnogo viši novo znanja - navodi Ognjanović.
Desanka Radunović, predsednica Nacionalnog prosvetnog saveta i profesorka matematike na Matematičkom fakultetu, kaže da prosto ne može da veruje da je u Veneovim zbirkama moglo da se potkrade toliko grešaka:
- Generacije su učile iz tih zbirki. Bilo je tu mnogo pametne dece i sjajnih profesora. Ne mogu da verujem da su svi prevideli toliko grešaka. Treba postaviti pitanje šta sve profesor Tošić podrazumeva pod greškom.
zmiya
Iskusni bajker
******

Van mreže Van mreže
 Motor:
Honda vfr750f
Lokacija: Beograd
Poruke: 7092
Kvalitet: +3009 (42%)
Zahvalnice: 116

Odgovor #762 - 25 April, 2012, 11:08 Ocena: 0
Ignoriši

                                 Da li je Stefan zapečatio ideju poštenja u Srbiji?

Pomirili smo se sa prevarama političara, lekara, profesora, ali kleli smo se u pametnu decu. Više ne

Stefanu Vlajkoviću, studentu koji je izveo prevaru dostojnu filma "Uhvati me ako možeš", da stigne i do NASA i projekta prvog srpskog satelita pomogla je, dobrim delom, traljava birokratija. Ovaj mladić uspeo je da nadigra i Fizički fakultet i Fond za mlade talente, i Tehnički univerzitet u Cirihu, a umalo i NASA.
Kada je otkriven, kažu, prevara i nije toliko inteligentno smišljena, koliko su neke od ovih institucija površno odradile posao. "Novosti" su u utorak stupile u kontakt sa "prevarantom naučnikom", čija je domišljatost počela čak da skuplja i simpatije, ali on nije želeo ništa da kaže u svoju odbranu.
Stefan je na osnovu krivotvorenog izveštaja o položenih 25 ispita na Fakultetu za fiziku u Beogradu dobio stipendiju "Dositeja" Fonda za mlade talente, koja iznosi 7.000 evra! A dokument je očigledan falsifikat, na kome je naređano 25 desetki, skeniran pečat fakulteta koji je zvanično korišćen do pre desetak godina, preslikan je i potpis prodekana prof. dr Ivana Dojčinovića, koji je prevaru i otkrio.
Da nije bilo Stefanovog eksponiranja u medijima sa pričom da pokreće projekt "prvog srpskog satelita", možda nikada ne bi bio ni otkriven. Ali stipendija i doktorske studije nisu mu bile dovoljne, pa je lansirao priču da će baš on Srbiju da uključi u projekt lansiranja satelita koji finansira EU, a njime bi se upravljalo iz Novog Sada.
- On je bukvalno stavio ispite sa različitih smerova, koji su njemu najviše odgovarali da bi upisao doktorske studije u Cirihu - priča Dojčinović za "Novosti".
- Dokument je napravio na engleskom jeziku i pitanje je zašto je uopšte prihvaćen u Fondu, kada nije na srpskom jeziku. I to je jedan od problema što se stipendije dodeljuju, a da niko ne kontaktira sa fakultetom da proveri verodostojnost.
Dojčinović pretpostavlja da je falsifikat napravljen da bi poslužio za doktorske studije u Švajcarskoj, pa je usput iskorišćen i za stipendiju. Obavestio je Stefanovog mentora na Tehničkom univerzitetu u Cirihu, koji je jedan od najprestižnijih u Evropi. Sada čeka odgovor da li se Stefan sa istim falsifikatom upisao na doktorske studije ili je negde, u međuvremenu, položio razliku ispita.
- Ovo je narušilo reputaciju našim studentima, među kojima su mnogi izuzetni - kaže Dojčinović.
- U svakoj generaciji imamo po nekoliko njih koji zaista imaju sve desetke i idu na doktorske studije na najprestižnije univerzitete, pa i u Cirih.
- Sporni dokument Stefan je datirao na 20. april 2010. godine. Godinu dana kasnije došao je kod mene sa spiskom predmeta koje je položio u Cirihu i pitanjem da li može ovde da ih "nostrifikuje" - objašnjava dr Ivan Dojčinović.
- Rekao sam da ispiti mogu da mu budu priznati ako mi donese dokument koji potvrđuje da ih je položio. Nikada se više nije pojavio
A dok analizira dosije Stefana Vlajkovića, u kome su i falsifikovani dokument i krivična prijava koju je podneo fakultet, Dojčinović kaže da je prava šteta što je Stefan krenuo ovim putem. Jer bio je odličan student i od sedam ispita koje je ubeležio u indeks, sve je položio sa desetkama:
- Izuzetno je inteligentan, elokventan, sposoban da druge lako ubedi u svoj stav.
A vest o Stefanovoj prevari proširila se u utorak Fizičkim fakultetetom brzinom munje. Nije bilo studenta koji na pauzi između predavanja nije komentarisao "slučaj Vlajković". Prevaru koju je povukao malo njih osuđuje, mnogo je više onih koji likuju i od Stefana prave modernog Robina Huda.
Studenti kolegu Vlajkovića ne poznaju lično, jer je brucoš bio još 2005. godine. Znaju ga samo po - reputaciji.
- Pogledajte njegove slike sa gospođom ministarkom, ministrom odbrane, dekanima i prodekanima, i jasno vam je koliko ih je sve namagarčio - kažu studenti sa treće godine.
- A ubacio se i na projekte u Cirihu i EU. Ako je sve to uradio sam, svaka mu čast.
Gašpar
Moto Manijak
*******

Van mreže Van mreže
 Facebook: Poseti
Jedan je Japan

Lokacija: Beograd
Poruke: 15473
Kvalitet: +3798 (24%)
Zahvalnice: 373

WWW
Odgovor #763 - 25 April, 2012, 11:14 Ocena: 0
Ignoriši

Te Veneove zbirke su bruka i sramota. U gimnaziji u Vršcu smo ih koristili dve godine, a onda shvatili da nema svrhe. Bukvalno je svaki deseti zadatak potpuno ispravan, ostalo ili se ne poklapa rezultat, ili je pogrešan znak, ... Glupost neviđena.
Još bitnije je što su u svakom poglavlju zadaci samo nabacani, nema nikakvog ređanja po težini izrade.

Od treće godine su nam uveli neke "Krug" zbirke sa kojima smo progledali.


Inače sabijam matematiku, i ako treba nekom detetu iz vaših porodica da se objasni matematika, slobodno me zovite  Grin

The One
Opaki manijak
Iskusni pozer
****

Van mreže Van mreže
devojčice kvare dečake dive se njihovim glupostima

Lokacija: Toxicity
Poruke: 2250
Kvalitet: +1047 (46%)
Zahvalnice: 45

Odgovor #764 - 25 April, 2012, 17:21 Ocena: 0
Ignoriši

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/319100/Saudijski-muftija-Devojcice-su-zrele-za-brak-sa-10-ili-12-godina

everything looks better from the inside of a motorcycle helmet
AndreyRR
ŠabanRR
Iskusni bajker
******

Van mreže Van mreže
 Motor:
Honda CBR900RR fireblade,CB900 boldor
Lokacija: Beograd Crveni Krst
Poruke: 8153
Kvalitet: +2007 (24%)
Zahvalnice: 102

Odgovor #765 - 25 April, 2012, 17:22 Ocena: 0
Ignoriši

Uvek su oni bila bolesna nacija,a postace jos bolesniji
zVuk
Vikend bajker
*****

Van mreže Van mreže
 Motor:
jebes motor koji ne moze na zadnji....
Lokacija: CO2
Poruke: 4477
Kvalitet: +1582 (35%)
Zahvalnice: 71

Odgovor #766 - 25 April, 2012, 17:24 Ocena: 0
Ignoriši

mojne si taki, i kod nas su se zene nekad udavale sa 14, 15 godina.......


Ko se ljuti, uleti mu kruti
AndreyRR
ŠabanRR
Iskusni bajker
******

Van mreže Van mreže
 Motor:
Honda CBR900RR fireblade,CB900 boldor
Lokacija: Beograd Crveni Krst
Poruke: 8153
Kvalitet: +2007 (24%)
Zahvalnice: 102

Odgovor #767 - 25 April, 2012, 17:44 Ocena: 0
Ignoriši

nekad
Gašpar
Moto Manijak
*******

Van mreže Van mreže
 Facebook: Poseti
Jedan je Japan

Lokacija: Beograd
Poruke: 15473
Kvalitet: +3798 (24%)
Zahvalnice: 373

WWW
Odgovor #768 - 25 April, 2012, 17:46 Ocena: +1
Ignoriši

Jadan zmiya  placem placem placem placem placem placem


Pauk pojeo zmiju za doručak

Ako vas hvata jeza od pauka, snimak koji je jedan Australijanac nedavno postavio na "Jutjub" će vas zaprepastiti. Reč je o snimku na kojem se može videti džinovski pauk kako proždire šumsku zmiju, i to ne malu.

Snimak je naravno, napravljen u Australiji, zemlji poznatoj po velikom broju otrovnih insekata i reptila.

Nemilosrdnu borbu pauka i zmije snimio je Ant Hedli u dvorištu svog prijatelja u Kernsu, u državi Kvinslend.

"Scena je bila zaista neverovatna. S vremena na vreme, zmija bi napadala pauka, a on bi se tada povlačio natrag u mrežu. Kladio bih se na zmiju, s obzirom na njenu veličinu, ali je pauk ipak izašao kao pobednik", kazao je Hedli listu "Kerns post".

Ovo mučenje trajalo je više od sat vremena. Iscrpljena zmija, koja je bila dugačka oko pola metra, na kraju je podlegla otrovu i predala se.

"Mogli ste da vidite kako pauk žvaće zmiju, bilo je jezivo", kazao je Hedli.

http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Zanimljivosti/319108/Pauk-pojeo-zmiju-za-dorucak

Landser
Ucenik
**

Van mreže Van mreže
 Motor:
XTZ 750 SUPER TENERE
 Facebook: Poseti
Lokacija: BG
Poruke: 442
Kvalitet: +62 (14%)
Zahvalnice: 5

Odgovor #769 - 25 April, 2012, 22:37 Ocena: 0
Ignoriši

mojne si taki, i kod nas su se zene nekad udavale sa 14, 15 godina.......


Danas su kod nas zrele kad obrnu cajger  Grin
DaChaS
Iskusni pozer
****

Van mreže Van mreže
Lokacija: Bg
Poruke: 1568
Kvalitet: +566 (36%)
Zahvalnice: 19

Odgovor #770 - 26 April, 2012, 00:37 Ocena: 0
Ignoriši

A i ona nasla kome da da bubreg Smiley
zVuk
Vikend bajker
*****

Van mreže Van mreže
 Motor:
jebes motor koji ne moze na zadnji....
Lokacija: CO2
Poruke: 4477
Kvalitet: +1582 (35%)
Zahvalnice: 71

Odgovor #771 - 27 April, 2012, 08:48 Ocena: 0
Ignoriši

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/zanimljivosti/story/216860/Karta+sveta+prema+%C5%BEenskom+poprsju.html

Ko se ljuti, uleti mu kruti
prpa_zr
Iskusni pozer
****

Van mreže Van mreže
 Motor:
yamaha tdm 900
 Facebook: Poseti
naivan koliko i visok a visok koliko i lakom

Lokacija: Zrenjanin
Poruke: 1955
Kvalitet: +497 (25%)
Zahvalnice: 28

Odgovor #772 - 27 April, 2012, 08:58 Ocena: +2
Ignorišividi vraga, hrvatice najprsatije a među hrvaticama najprsatije ličanke - a mi smo rasli u saksijama pa ne znamo da su ličani srbi.. ccc

UFF
***********
Administrator
Mega Moto Manijak
**********

Van mreže Van mreže
 Motor:
Honda CB600F Hornet '03
Yamaha FZ6 Fazer '04
Suzuki DL650V-Strom '05
Honda CBR600F4i '06
Yamaha MT-03 '07
KTM 690SM '08
Yamaha YZF-R1 '08
Honda CRF250L '13
Honda CB1000RA '09

Lokacija: Belgrade
Poruke: 43998
Kvalitet: +12171 (27%)
Zahvalnice: 1021

Odgovor #773 - 27 April, 2012, 11:21 Ocena: 0

"Besni pederi" polupali stakla na anti-gej crkvi u SAD


 rofl rofl rofl


http://www.blic.rs/Vesti/Svet/319201/Besni-pederi-polupali-stakla-na-antigej-crkvi-u-SAD
Major
Moto Manijak
*******

Van mreže Van mreže
 Motor:
Ducati Monster 1200s
Red Beast

Lokacija: Beograd
Poruke: 15323
Kvalitet: +2038 (13%)
Zahvalnice: 123

Odgovor #774 - 27 April, 2012, 11:28 Ocena: 0
Ignoriši

Besni pederi + anti gej crkva= SAD

ЯЭВОЛУТИОН
Moto Doktor
Moto Manijak
***

Van mreže Van mreže
 Motor:
zlata, kata i zeka ....babe naravno 35+
Poruke: 21820
Kvalitet: +8413 (38%)
Zahvalnice: 721

Odgovor #775 - 28 April, 2012, 09:17 Ocena: 0
Ignoriši

Zar nije svaka crkva Anti gey.....bar u nacelu.

samo na dva dana u godini nemas uticaj...na juce i na sutra...probaj danas   064 117 36 11
mkt
Moto Manijak
*******

Van mreže Van mreže
 Motor:
dignuti branici i rogljaste gume
Lokacija: BGD
Poruke: 18971
Kvalitet: +10222 (53%)
Zahvalnice: 159

Odgovor #776 - 29 April, 2012, 16:46 Ocena: 0
Ignoriši

koliko retardiran naslov pa to nije normalno  d'oh d'oh d'oh d'oh  ludak ludak ludak angry angry angry
http://www.istmedia.rs/motociklista-povredio-starijeg-pesaka-i-trogodisnje-dete-jos-se-utvrduje-cija-je-krivica-a-motociklisti-i-dalje-luduju-gradom/
 
zmiya
Iskusni bajker
******

Van mreže Van mreže
 Motor:
Honda vfr750f
Lokacija: Beograd
Poruke: 7092
Kvalitet: +3009 (42%)
Zahvalnice: 116

Odgovor #777 - 29 April, 2012, 20:58 Ocena: 0
Ignoriši

                               Sveštenici zarade 1.500 evra mesečno, a država im plaća staž

Srpskim sveštenicima, od kojih mnogi mesečno zarade u proseku oko 1.500 evra, država će uskoro početi da plaća poreze i doprinose za penziono i socijalno osiguranje. Ministar vera i dijaspore Srđan Srećković za „Blic” kaže da je reč o meri socijalnog karaktera namenjenoj sveštenicima koji odlaze u penziju. To će poreske obveznike koštati oko tri miliona evra godišnje.

Uredbu kojom država preuzima obavezu plaćanja poreza i doprinosa sveštenicima i verskim službenicima pripremilo je Ministarstvo vera i dijaspore na inicijativu Srpske pravoslavne crkve i ostalih verskih zajednica.

- Za to neće biti izdvojen dodatni novac, u budžetu za to već ima para. To je oko 2.000 ljudi i radi se o simboličnoj sumi novca - kaže Srećković.

Prema toj matematici, svaki verski službenik prosečno će koštati državu oko 150.000 dinara godišnje, što je za oko 2.000 sveštenih lica blizu tri miliona evra.
AndreyRR
ŠabanRR
Iskusni bajker
******

Van mreže Van mreže
 Motor:
Honda CBR900RR fireblade,CB900 boldor
Lokacija: Beograd Crveni Krst
Poruke: 8153
Kvalitet: +2007 (24%)
Zahvalnice: 102

Odgovor #778 - 29 April, 2012, 21:05 Ocena: 0
Ignoriši

polako,jos malo i kurave ce imati socijalno  Grin
Landser
Ucenik
**

Van mreže Van mreže
 Motor:
XTZ 750 SUPER TENERE
 Facebook: Poseti
Lokacija: BG
Poruke: 442
Kvalitet: +62 (14%)
Zahvalnice: 5

Odgovor #779 - 29 April, 2012, 21:08 Ocena: 0
Ignoriši

 clapp
Stranice: 1 ... 36 37 38 [39] 40 41 42 ... 1469
Štampaj
Moto Manijaci  |  Opšte teme  |  Ostale teme  |  Tema: Sta stampa stampa