Sve jasno, problemcic mali sto ne znam, ali sam poprilicno ubedjen da za audio produkciju je potreban ubica single core, u cemu i dalje prednjaci intel, zar ne?
Ali sa druge strane, ryzen koji trenutno imam na desktopu 5/3600 (nista spec) ali mi iz nekog razloga bolje radi posao nego sto mi je i7 8700 ikada radio. Zato sam ga i ostavio.
Sto se tice lapa, naleteo sam na ryzen 7 4800 kao ozbiljno resenje za veoma pristupacnu cenu! Posto mi se dokazao na desktopu, i te kako cu ga u skorije vreme uzeti.
I slazem se, min 16gb rama je neophodno za win10. Ssd se podrazumeva, obicne hardove ne trosim, nema smisla...dok ja pokrenem biblioteku od 2 do 50gb semplova (za jedan instrument) sa obicnim hardom, poraste mi brada.
Koliko znam, neki programi se muče kada treba da koriste odvojene niti (eng. "thread"), ali velika većina softvera iz ove decenije ume da iskoristi više jezgara (eng. "cores").
Ne verujem da je kod audio softvera drugačija situacija.
Ako bih sebi dao slobodu za davanje saveta, reko bih da za dekstop, u ovoj godini, nema smisla uzeti manje od 8 (OSAM OSAM, da

) jezgara.
Za laptop - ako se nađe dovoljno povoljan jačeg hardvera, prihvatio bih i 4 prava jezgra (ne samo 2 jezgra i 4 niti) - samo treba proveriti tačnu specifikaciju procesora, jer desktop i5 sa 4 jezgra u istoj generaciji zna biti sa 2 jezgra u latpop izvedbi.
AMD vs Intel - samo da su iz poslednje dve generacije, koji god da se nađe povoljnije (kod desktopa porediti cenu ploče + procesora, šta ukupno izađe povoljnije).