Ćao, Anonimni posetioče
Stranice: [1] 2
Štampaj
Autor Tema: Proizvodnja rakije i vina  (Pročitano 1724 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Andjelo
Moto Doktor
Vikend bajker
***

Van mreže Van mreže
 Motor:
Kawasaki Z
Lokacija: Weiss Kirchen -Banat
Poruke: 3284
Kvalitet: +672 (20%)
Zahvalnice: 75

19 Septembar, 2021, 18:59 Ocena: 0
Ignoriši

Evo posto je prosla godina prosla odlicno u proizvodnji rakije i bila je probna za vino , odlucio sam da malo prosirim delatnost u radionici .Resio sam da ove godine probam da sa malom kolicinom proizvodnju crnog vina .Odlucio sam se za tri vrste grozdja koje mogu da se nadju na ovom podrucju a to su Merlot , Burgundac , Moldavka  a mozda cu i Muskat Hamburg .Resio sam da sve sorte posebno odleze fermentaciju i da kada stane posle mesec dana probam da radim kupazu vina u manjim kolicinama dok ne dobijem najbolji odnos u kupazu .Za ime tog kupaza vina odlucio sam da se zove Crna fantazija .E sad pripreme su u toku i neko grozdje vec sam stavio da fermentise .Tako da cu vas obavestiti blagovremeno kako ide postupak
Andjelo
Moto Doktor
Vikend bajker
***

Van mreže Van mreže
 Motor:
Kawasaki Z
Lokacija: Weiss Kirchen -Banat
Poruke: 3284
Kvalitet: +672 (20%)
Zahvalnice: 75

Odgovor #1 - 19 Septembar, 2021, 19:36 Ocena: 0
Ignoriši







Andjelo
Moto Doktor
Vikend bajker
***

Van mreže Van mreže
 Motor:
Kawasaki Z
Lokacija: Weiss Kirchen -Banat
Poruke: 3284
Kvalitet: +672 (20%)
Zahvalnice: 75

Odgovor #2 - 19 Septembar, 2021, 19:38 Ocena: 0
Ignoriši

Jes da je presa od 15l ali radi posao , fermentacija ce se obaviti u plastici a zatim ide u staklo
Andjelo
Moto Doktor
Vikend bajker
***

Van mreže Van mreže
 Motor:
Kawasaki Z
Lokacija: Weiss Kirchen -Banat
Poruke: 3284
Kvalitet: +672 (20%)
Zahvalnice: 75

Odgovor #3 - 19 Septembar, 2021, 19:44 Ocena: 0
Ignoriši

Ovo je od prosle godine probno od sorte Moldavka iscedjen je sok koji je fermentirao nekih 20tak i vise dana i pred kraj je ubacena fruktoza da bi se pojacao ukus sladi  i nakon par dana je zaustavljena fermentacija vinobranom posto je bila mala kolicina morao sam pakovanje od 10g da premerim u odnosu na kolicinu vina .Vino je za probu ispalo i previse odlino nego sto sam se nadao



Andjelo
Moto Doktor
Vikend bajker
***

Van mreže Van mreže
 Motor:
Kawasaki Z
Lokacija: Weiss Kirchen -Banat
Poruke: 3284
Kvalitet: +672 (20%)
Zahvalnice: 75

Odgovor #4 - 03 Novembar, 2021, 20:45 Ocena: 0
Ignoriši

Evo i danas rucno odvojena zrna od peteljki sorte Moldavka spremljeno za vino .Sad  ce ostati do 7 dana u komini radi dobijanja boje i malo jaceg ukusa .Pa onda ide u presu pa jos jedno 3 nedelje da fermentira  pa cu staviti fruktozu i ostavicu jos par dana pa vinobran .Fruktozu stavljam da poboljsam ukus da nije oporo vino vec pitko .ovde je kolicina oko 120 kg i bice posle otakanja nadam se jedno 55-60 l jer ima dosta soka u grozdju .



Andjelo
Moto Doktor
Vikend bajker
***

Van mreže Van mreže
 Motor:
Kawasaki Z
Lokacija: Weiss Kirchen -Banat
Poruke: 3284
Kvalitet: +672 (20%)
Zahvalnice: 75

Odgovor #5 - 03 Novembar, 2021, 20:51 Ocena: 0
Ignoriši

E sad imam vino od 4 sorte grozdja  , hamburg oko20l,  burgundac oko 30l , merlot oko 30l i moldavke nadam se 50-60l .Pa cu kad to sve odradi poceti da se bavim alhemijom tj. radicu kupazu vina dok ne dobijem po meni najbolje vino .Kupaza vina je mesanje 2 i vise vrste vina  u raznim kolicinama da bi se dobilo sto kvalitetnije vino .A isto tako moze da se radi kupaz i sa rakijom koja je odlezala najmanje 6 meseci
Andjelo
Moto Doktor
Vikend bajker
***

Van mreže Van mreže
 Motor:
Kawasaki Z
Lokacija: Weiss Kirchen -Banat
Poruke: 3284
Kvalitet: +672 (20%)
Zahvalnice: 75

Odgovor #6 - 03 Novembar, 2021, 20:59 Ocena: +1
Ignoriši

A juce je odradjeno pecenje komovice bez dodatka secera  i od jednog kazana od120l dobio sam oko 10l rakije od nekih 40% i odradjeno jos 2 kazana loze od burgunca dobio nekih 60l na 45% za prepek a u petak ide loza od hamburga ima nekih 500kg .Ja u lozu kominu stavljam 0kg secere i onda nema da boli glava sutradan a u ove druge vocne idem 3% na 100kg to je 3kg secera na 100kg voca

Andjelo
Moto Doktor
Vikend bajker
***

Van mreže Van mreže
 Motor:
Kawasaki Z
Lokacija: Weiss Kirchen -Banat
Poruke: 3284
Kvalitet: +672 (20%)
Zahvalnice: 75

Odgovor #7 - 08 Novembar, 2021, 22:57 Ocena: 0
Ignoriši

Danas iscedjeno vino posle 6 dana u komini , boja odlicna i nisam se nadao tolikoj kolicini vina od 115kg izaslo je 80 litara vina .........rakija isto zavrsena prepecena sutra da je svedem na zeljenu jacinu i ide u staklene balone .Takodje sutra stize Dunja pa za koji dan spremanje komine.
Andjelo
Moto Doktor
Vikend bajker
***

Van mreže Van mreže
 Motor:
Kawasaki Z
Lokacija: Weiss Kirchen -Banat
Poruke: 3284
Kvalitet: +672 (20%)
Zahvalnice: 75

Odgovor #8 - 10 Novembar, 2021, 11:57 Ocena: +2
Ignoriši

Stigla dunja za rakiju 1500 kila

Andjelo
Moto Doktor
Vikend bajker
***

Van mreže Van mreže
 Motor:
Kawasaki Z
Lokacija: Weiss Kirchen -Banat
Poruke: 3284
Kvalitet: +672 (20%)
Zahvalnice: 75

Odgovor #9 - 12 Novembar, 2021, 17:52 Ocena: +1
Ignoriši

Juce ispasirana dunja nalivena voda i stavljeni enzimi , od nedelje ide kvasac i jedno 30kg secera za bolje vrenje to mu dodje 2% dovoljno je .Secer u dunji neverovatnih 19 brix  bilo je od 18.5 -20  proslogodisnja je bila 15 brixa



Andjelo
Moto Doktor
Vikend bajker
***

Van mreže Van mreže
 Motor:
Kawasaki Z
Lokacija: Weiss Kirchen -Banat
Poruke: 3284
Kvalitet: +672 (20%)
Zahvalnice: 75

Odgovor #10 - 21 Decembar, 2021, 19:12 Ocena: 0
Ignoriši

Zavrseno pecenje dunje , rakija extra ispala samo da odlezi par meseci .Napekao sam se nekih 11dana i 41 kazan sa 3 kazana prepeka. A i vino degustiram u pitanju Merlot  nije bio pod kominu izmuljan i odmah iscedjen ......



DebeliZmaj
Grill Majstor
Moto Manijak
*******

Van mreže Van mreže
 Motor:
nemam
trust no one

Lokacija: село Врачар, Београд, 11111
Poruke: 14143
Kvalitet: -307 (3%)
Zahvalnice: 100

Odgovor #11 - 21 Decembar, 2021, 22:54 Ocena: +1
Ignoriši

Kd ce biti prodaja dunje ?

Sloboda je pravo da se
ljudima kaze ono sto oni
ne zele da cuju.

George Orwell
DUKE Vuk
Pocetnik
*

Van mreže Van mreže
 Motor:
TDM 850
Lokacija: Novi Beograd
Poruke: 151
Kvalitet: -33 (22%)
Zahvalnice: 0

Odgovor #12 - 23 Decembar, 2021, 15:43 Ocena: 0
Ignoriši

Imao sam jednog komšiju, pokojni èika Dane, dalmatinac.
E on mi je svojevremeno prièao da kolièina sladi u grožðu, šljivi ili bilo kom dugom voÌu, zavisi od toga kakva je godina bila.
Sušna ? Kišna ?
Da bi jedan proizvoðaè svake godine proizveo rakiju ili vino istog ukusa i ista jaèine, on mora kominu da standardizuje, to jest koristi onaj "sladomer" i dovede je na prošlogodišnju vrjednost kolièine šeÌera u sebi.
Tako da, ako se i doda nešto šeÌera, iz gore navedenog razloga, to neÌe loše uticati na kvalitet, šta više, poboljšaÌe ga.
Rakija od koje baš boli glava je ona kad seljak ispeèe jednu turu rakije, pa tu kominu ne baci nego u nju ubaci šeÌer pa je za koji dan opet ubaci u kazan i ponovo destilira.
despic
Pussy Hunter
Vikend bajker
*****

Van mreže Van mreže
 Motor:
motor
divljak

Lokacija: beograd
Poruke: 3896
Kvalitet: +1006 (25%)
Zahvalnice: 49

Odgovor #13 - 23 Decembar, 2021, 17:45 Ocena: 0
Ignoriši

I mene zanima oce li biti te dunje u prodaji? I ako moze odgovor konacno da demistifikujemo tu famoznu tvrdnju koliko je to potrebno kg dunja za 1l rakije?

klasican divljak
Andjelo
Moto Doktor
Vikend bajker
***

Van mreže Van mreže
 Motor:
Kawasaki Z
Lokacija: Weiss Kirchen -Banat
Poruke: 3284
Kvalitet: +672 (20%)
Zahvalnice: 75

Odgovor #14 - 23 Decembar, 2021, 18:45 Ocena: 0
Ignoriši

I mene zanima oce li biti te dunje u prodaji? I ako moze odgovor konacno da demistifikujemo tu famoznu tvrdnju koliko je to potrebno kg dunja za 1l rakije?
bice za prodaju ovogodisnja tek u martu ....a imam proslogodisnju koja je odlezala i odlicna po ceni 1.300 din za litar , na 5l po 1.200 din .Sve u svemu sa enzimima , kvascem i 30kg secera ispalo 130l ciste dunje na 42 %  i 10 dana mukotrpnog posla i oko 43 kazana sa 3 kazana prepeka meke rakije
Andjelo
Moto Doktor
Vikend bajker
***

Van mreže Van mreže
 Motor:
Kawasaki Z
Lokacija: Weiss Kirchen -Banat
Poruke: 3284
Kvalitet: +672 (20%)
Zahvalnice: 75

Odgovor #15 - 23 Decembar, 2021, 18:55 Ocena: 0
Ignoriši

Imao sam jednog komšiju, pokojni èika Dane, dalmatinac.
E on mi je svojevremeno prièao da kolièina sladi u grožðu, šljivi ili bilo kom dugom voÌu, zavisi od toga kakva je godina bila.
Sušna ? Kišna ?
Da bi jedan proizvoðaè svake godine proizveo rakiju ili vino istog ukusa i ista jaèine, on mora kominu da standardizuje, to jest koristi onaj "sladomer" i dovede je na prošlogodišnju vrjednost kolièine šeÌera u sebi.
Tako da, ako se i doda nešto šeÌera, iz gore navedenog razloga, to neÌe loše uticati na kvalitet, šta više, poboljšaÌe ga.
Rakija od koje baš boli glava je ona kad seljak ispeèe jednu turu rakije, pa tu kominu ne baci nego u nju ubaci šeÌer pa je za koji dan opet ubaci u kazan i ponovo destilira.
kada je godina susna secer u vocu je veliki ali je smanjen odnos tecnosti sto umanjuje kolicinu dobijene rakije ako je godina kisna ima dosta soka u vocu sto je dobro za dobijanje kolicine rakije .Nije dobro ni jedno ni drugo za dobru rakiju, najbolje je da je vreme da ima kise svakih 7 -10 dana i da ima sunca .Dodavanjem secera u malim kolicinama je normalno da bi se pospesilo sto bolje vrenje bez obzira ako se ubaci i kvasac i nema nikakve veze kada je susna godina da vecom kolicinom regulises manjak secera u vocu .Dodavanjem vece kolicine secera dobija se rakija od koje boli glava , ja u sve rakije do sada sto sam pekao maksimum do 3% secera a u lozu rakiju ne stavljam ni gram
DebeliZmaj
Grill Majstor
Moto Manijak
*******

Van mreže Van mreže
 Motor:
nemam
trust no one

Lokacija: село Врачар, Београд, 11111
Poruke: 14143
Kvalitet: -307 (3%)
Zahvalnice: 100

Odgovor #16 - 23 Decembar, 2021, 22:48 Ocena: 0
Ignoriši

I mene zanima oce li biti te dunje u prodaji? I ako moze odgovor konacno da demistifikujemo tu famoznu tvrdnju koliko je to potrebno kg dunja za 1l rakije?
bice za prodaju ovogodisnja tek u martu ....a imam proslogodisnju koja je odlezala i odlicna po ceni 1.300 din za litar , na 5l po 1.200 din .Sve u svemu sa enzimima , kvascem i 30kg secera ispalo 130l ciste dunje na 42 %  i 10 dana mukotrpnog posla i oko 43 kazana sa 3 kazana prepeka meke rakije

da ki imas neku ambalazu od 5l koja moze kurirom se posalje ?

Sloboda je pravo da se
ljudima kaze ono sto oni
ne zele da cuju.

George Orwell
bucko
Iskusni pozer
****

Van mreže Van mreže
 Motor:
BMW r1200gsa ,can-am xtp650, vespa GTS 300
Poruke: 2049
Kvalitet: +1196 (58%)
Zahvalnice: 60

Odgovor #17 - 25 Decembar, 2021, 11:49 Ocena: 0
Ignoriši


bucko.rs
Andjelo
Moto Doktor
Vikend bajker
***

Van mreže Van mreže
 Motor:
Kawasaki Z
Lokacija: Weiss Kirchen -Banat
Poruke: 3284
Kvalitet: +672 (20%)
Zahvalnice: 75

Odgovor #18 - 25 Decembar, 2021, 19:18 Ocena: 0
Ignoriši





Andjelo
Moto Doktor
Vikend bajker
***

Van mreže Van mreže
 Motor:
Kawasaki Z
Lokacija: Weiss Kirchen -Banat
Poruke: 3284
Kvalitet: +672 (20%)
Zahvalnice: 75

Odgovor #19 - 18 Maj, 2022, 18:17 Ocena: 0
Ignoriši

   evo sta se desi od zurbe i nepaznje za kazanom https://freeimage.host/i/WpOeUv
Stranice: [1] 2
Štampaj
Moto Manijaci  |  Opšte teme  |  Ostale teme  |  Tema: Proizvodnja rakije i vina