Glavni meni

Domaæa rakija

Započeo K0le, 14 Septembar, 2012, 20:51

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Gavrolini

Najodvratnije pice koje sam ikad probao je usrana medovaca.  Drugar jednom kupio na sajmu rakije neku kao bas bas dobru i bas bas skupu. Narezali dimljenog kackavalja,suvine. Ja popio jedva pola casice i otisao da kupim pivo.

K0le

Zavisi ¹ta s pio. Svi vièu 'medovaèa' za liker od meda, a medovaèa bi po pravilu trebala da bude rakija od meda - dve razlièite zverke. Neko voli likere, pelinkovce i vinjaèiæe a rakiju ne mo¾ da smisli.. nekom je obratno. Ja volem sve, i da probam i da otresem, a pre æu uzeti dobru rakiju nego lav, jelen i tome slièno.
Ne budi lenj, sedi na tu yamahinu skelu pa svrati do mene, ima svega da se proba . A i krmad smo otoiè pobili  [flashing] [cheers]

Lazic


®or¾

Tako je Kole,medovaèa je iskljuèivo rakija koja se dobija,fermentacijom meda i naravno destilovanjem iste,sve ostalo su mednice,medovine i blb bla... I spadaju u slatka piæa [cheers]

K0le

Citat: Laziæ poslato 11 Decembar, 2018, 18:01
Nasilnici jedni

reèe dotièni kojeg pajserom mora¹ odvajati od æase sa èvarcima  ;D






@®or¾ du¾e vreme se neækam oko peèenja prave medovaèe, pravi med po kg je papreno skup, tako da rakija ne bi mogla biti d¾abana.. A kako se odbraniti od 'probaèa'  [ludak_sa_puskom]

®or¾

Sve, mi je jasno,ja planiram da napravim manju kolièinu dogodine.Ko prodaje pravu medovaèu litra nema ¹anse da bude ispod 22-23 € radman je odlièan ali je med skuuup [cheers]

Lazic

Citat: K0le poslato 11 Decembar, 2018, 20:42
Citat: Laziæ poslato 11 Decembar, 2018, 18:01
Nasilnici jedni

reèe dotièni kojeg pajserom mora¹ odvajati od æase sa èvarcima  ;D

:-[

Andjelo

A da li ste pili Munjevacu rakiju

Andjelo

Pa medovacu mozes jeftino da dobijes .......znam ove koji kao prave pravi med a izadje ga 200 din.kilo .Hrane pcele sa secerom ne idu u pasu tj. Razblaze secer sa vodom i ostavi hranu pored kosnice da stoji .....i posle prodaje med za 700- 1000din kilo .I kad ti od takvog meda napravis medovacu  posle par rakije glava ce ti pukne ..........a posto je ove godine slabo bilo kise i meda je jako malo bilo

Andjelo

Sta je najgore za pcele kada se hrane vestacki .....zivotni vek im je mali .....pricao mi rodjak iz Rumunije koji se bavi vise od 30 godina pcelarstvom

K0le

Citat: K0le poslato 11 Decembar, 2018, 20:42

du¾e vreme se neækam oko peèenja prave medovaèe, pravi med po kg je papreno skup, tako da rakija ne bi mogla biti d¾abana..

Primeti da sam ono 'pravi' podebljao namerno, znam koliko ih brlja s ¹eæerom i sliènim . Cena pravog prirodnog meda ni¾e klase ispod 500 kinti po kili je..premija ,blago reèeno

Lazic

Citat: Andjelo poslato 11 Decembar, 2018, 21:53
Sta je najgore za pcele kada se hrane vestacki .....zivotni vek im je mali .....pricao mi rodjak iz Rumunije koji se bavi vise od 30 godina pcelarstvom
Istina...

Gavrolini

Za rakiju ti nisam pravo drustvo ali mogu da ti pomognem oko prikrivanja ubistva krmadi. Ti bese negde oko fruske?

Flojd

Za dru¾enje uz dobru rakijicu sam uvek.
Probajte Koletovu jabukovaèu ili, kako to Francuzi zovu, kalvados, koji je èak i za¹tiæen naziv!
Tek pre neki dan je i ona do¹la na red. Jo¹ jedna skroz po¹tena rakija vrlo finog ¹meka na jabuku. Nije mnogo jaka, takoðe oko 45 stepeni, klizi pa ukljuèi grejaèe kad treba. Dovoljno jako miri¹i iako na¹ drugar ne stavlja ve¹taèke arome pa kapiram da je koristio one sorte sa intenzivnijim mirisom, npr. deli¹es ili ajdared. Bezbojna je. Kad Kole bude re¹io da proba da napravi barikiranu varijantu, biæu dodatno zainteresovan.

Andjelo

Ajdared je neutralna rakija i moze da se mesa  i sa dunjom i kajsijom zbog kolicine ......aromaticna je Green Schmith i Crveni delises ili Jonagord  a zlatni delises je srednje arome

Andjelo

Aroma se dobija .....sve zavisi kako se stavi komina da li cisto voce bez ukvatenosti ili sve djumle  pa kako mu bog da.Zatim secer se stavlja na treci dan od stavljanja voca da ne bi odmah prinudno pospesio vrenje ...nego da sve ide prirodnim putem .Pozeljno je kada se stavi komina da burad budu uvek na istoj tempereturi .Trece komina posle stavljanja secera treba barem jednom dnevno da se mesa  sve dok traje  vrenje  ....i kada stane vrenje najbolje da se odmah pece

Andjelo

I kada se pece treba umerena vatra ....ni jaka ni slaba i obavezno na svakom kazanu vaditi Metilalkohol i za prepek kazan mora biti extra cist  opran

Lazic

I naravno paziti da ne ukisne... :D :-*

Andjelo

Citat: Laziæ poslato 26 Decembar, 2018, 17:29
I naravno paziti da ne ukisne... :D :-*
Lazo moze da uskisne ako nije zrelo voce , ako se odmah stavi secer i ako stoji negde pod suncem non-stop

Lazic

I ono ¹to si ti uradio pre dve godine... :) Ne seæam se ¹ta be¹e...