Moto Manijaci

Putovanja, izleti, skupovi, klubovi => Putopisi => Temu započeo: doktor 12 Mart, 2020, 19:25Naslov: Ukus Orijenta - TURSKA 2019
Poruka od: doktor 12 Mart, 2020, 19:25
Ukus Orijenta – TURSKA 2019

   U poslednje vreme, Turska je baš u modi, ne bez razloga.
   Motiv ovog putovanja je bila Kapadokija. Godinama sam, negde duboko u sebi, čuvao želju da da posetim ovo neobično i mistično mesto. Ove godine, jednostavno je došao red da se i ovo putovanje ostvari. Kada tome dodamo sve ostalo, čime Turska ne oskudeva, gradove, prirodu, istoriju, gostoprimstvo i uživanje u svemu tome, putovanje je dobilo poseban karakter. Termin, prolećni školski raspust, povezan sa 1. majom i vikendima, obezbeđuje najveći broj slobodnih dana.
   Prilikom pripremanja ture, nije bilo posebnih dilema. Ono poznato preturanje po netu, znalo je iznedriti po neki biser koji bi se mogao uključiti u turu. Tih dana dok sam lutao beskrajom interneta, Aleksa mi kaže da ima knjigu koju bi želeo da pročitam. Jedan deo radnje se odvija u Kapadokiji, i njegova prijateljica, kada je čula da se sprema da putuje tamo, nađe knjigu na netu, kupi je i pokloni mu. Polovnu. Knjiga je takva da sam je upio kao sunđer. U pitanju je U potrazi za staklenim gradom – Željko Malnar i Borna Bebek. Dok sam zanesen utiscima iz knjige, jednom drugaru od malih nogu, pokušavao da objasnim o kome se radi u knjizi pitajući ga da li zna ko je Željko Malnar, on mi kao iz topa odgovara da je to jedan od najvećih pustolova iz stare Juge, i da je bio gost u dečijoj emisiji koju smo gledali kao deca (Čik pogodi) sa sve snimka na Youtube-u.
   Prilikom definisanja rute, cilj za prvi dan je trebalo da bude Istanbul, ali sam tu ideju ubrzo napustio. Previše kilometara za jedan dan, u parovima, i kao poslastica za kraj dana, prolazak kroz ogroman grad i gužvu kada smo najumorniji, nije bio dobar recept. Umesto toga, krenuli bi smo dan ranije, popodne, nakon posla do Sofije. Tako bi sutrašnji deo do Istanbula prilično skratili, a trebalo je proći kroz čitav grad jer smo planirali da smeštaj uzmemo na obodu grada sa Azijske strane. To bi nam omogućilo da sutra izbegnemo gužvu prilikom izlaska iz grada, a čekala nas je dosta velika dnevna kilometraža. Znači, treba nam smeštaj u Sofiji i Istanbulu, pa dalje po našem starom dobrom običaju, rezervišemo danas za večeras, najčešće preko Booking-a. Ali u Turskoj, barem u vreme kada smo mi bili, Booking nije radio, i to samo varijanta da iz Turske rezervišeš u Turskoj. Nešto u vezi sa lokalnim predstavnikom je bio problem. Zamenu je uspešno obavio Hotels.com, slična aplikacija i radi na gotovo istom principu.
   Kada sam pomislio da je organizacija pri kraju, Aleksa unosi blagu pometnju medju redove. Tih dana je razgovarao sa nekim poznanikom koji radi u turističkoj agenciji, pa mu je pričao da putujemo u Tursku, tj. Kapadokiju. Rekao mu je i da smeštaj rezervišemo usput. Na to mu je ovaj rekao da su prodali sve moguće aranžmane za Kapadokiju, čak su tražili još, ali nije bilo i predložio da rezervišemo smeštaj. Malo smo tih dana gledali i stvarno, smeštaji su nestajali brzinom svetlosti. U jednom trenutku, za dane koje smo mi želeli, u Goreme-u nije bilo uopšte slobodnog smeštaja. Tu smo videli da moramo hitno da nešto rezervišemo, pa smo našli smeštaj u Urgupu.
   Sofija, Istanbul i Urgup su konačno bili rezervisani, i ujedno jedini smeštaji koje smo rešili pre puta.
   Putovanje je moglo da počne.
   Polazak je bio 25.aprila iz mog dvorišta, a cilj za prvi dan Sofija. Bez bilo čega interesantnog, i uglavnom autoputem, brzo smo se teleportirali u Sofiju. Smeštaj smo uzeli u centru grada, stari raskošni stan je pretvoren u apartman, a pored zgrade se nalazi plaćeni parking.To je i bio jedan od uslova. Pre polaska sam video gde bi mogli na piće i klopu kada stignemo, pa smo uveče prošetali do bara 65 Fireflies koji je ujedno i picerija. Po par piva i pica i možemo na počinak.

(https://i.postimg.cc/PfRkRfD2/20190425-160654.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/NFSq9btW/20190425-221733.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/y6Zz24TK/Turska-2019-Sofija-8.jpg) (https://postimages.org/)


Naslov: Odg: Ukus Orijenta - TURSKA 2020.
Poruka od: doktor 12 Mart, 2020, 19:33
Ujutru smo se malo promuvali motorima po gradu da se snadjemo za neki doručak. Neka ulica u blizini smeštaja, u kojoj smo pronašli pekaru i pored kafić za prvu jutarnju kafu, bila je zatvorena zbog renoviranja, pa smo bili u prilici da pridjemo motorima.

(https://i.postimg.cc/m2HKpYBg/Turska-2019-Sofija-14.jpg) (https://postimages.org/)

Od Sofije prema Istanbulu, osim vožnje autoputem, ničega posebno zanimljivog. Tu monotoniju, je u jednom trenutku razbila zebnja da li će rezerve goriva izdržati. Poslednji put smo tankali u Sofiji, a na autoputu smo vozili solidno brzo, pa su se zalihe goriva ubrzano smanjivale. Kada se autoput, negde iza Plovdiva odvoji za Tursku, dosta dugo nema ni jedna pumpa, a mi smo nekako planirali da sipamo baš nakon odvajanja. Prolaze kilometri, zebnja raste, a pumpe nigde. Nema čak ni skretanja za koje bi pomislili da ima pumpa u blizini. Tek nakon nekih 60-ak kilometara od skretanja za Tursku, odvajamo se za Harmanli i na ulasku u grad točimo gorivo. Da situacija bude zanimljivija, odmah nakon vraćanja na put, posle manje od kilometar nailazimo na pumpu.
   Turski granični prijelaz fascinira svojom veličinom i grandioznošću. Pored toga fascinira i brojem šaltera na kojima moraš pokazati dokumenta...i taman kada si pomislio da nema više, ipak ima još jedan šalter. Malo više je procedura u pitanju, nego što dugo traje, ali koga su razmazili prelasci evropskih granica, ovo može da mu se učini malo duže i komplikovanije.
   Čim smo prešli granicu, potrebno je snabdeti se vinjetom za putarinu. Pre puta smo se informisali kako se kupuje, ali u praksi to nije bilo ni izbliza tako. Počevši od granice pa na dalje, svraćali smo na gomilu različitih mesta da bi to kupili, ali bezuspešno. Na kraju, kod prve naplatne rampe se zaustavljamo i pitamo radnika iz neke kućice šta da radimo i on nas najnormalnije upućuje da se vratimo peške jedno sto metara, preskočimo ogradu, predjemo autoput peške i u poslovnici sa druge strane puta kupimo vinjetu. U neverici, ponovo ga pitamo da li je siguran da baš tako treba, odlučno nam pokazuje da baš tako treba. OK, odlazimo preko autoputa, i kupujemo vinjetu od 10€, koja bi trebala biti dovoljna za naš predvidjeni put. Vidimo da nismo jedini koji prelaze autoput, i da je to na neki čudan način potpuno uobičajeno. Ostalo je nejasno zašto se ta poslovnica nalazi sa pogrešne strane puta, koji vodi ka izlasku iz zemlje, kada ti više nije potrebna vinjeta, a nije sa strane kojom ulaziš u zemlju i tek će ti biti potrebna vinjeta. Očito da je počelo upoznavanje druge kulture i drugačijeg načina razmišljanja.
   Na putu do Istanbula, stajemo na jedno od odmorišta koncipiranog na turski način. U pitanju je veliki parking sa restoranom i prodavnicom. Izbor klope je odlican i cene su povoljne. Prvi red do restorana na parkingu je predvidjen za pranje vozila, pa ukoliko želite pranje auta, kamiona ili autobusa, možete parkirati na nekom od tih obeleženih mesta.

(https://i.postimg.cc/2jsC5853/20190426-155651.jpg) (https://postimages.org/)


Naslov: Odg: Ukus Orijenta - TURSKA 2020.
Poruka od: doktor 12 Mart, 2020, 19:49
   Približavamo se Istanbulu i čeka nas prolazak gradom u dužini od nekih 130km, sve do izlaska iz grada na azijskoj strani. Ovog puta, poseta Istanbulu nije na meniju. Polako ulazimo u sve veću gužvu i razdvajamo se kako se ko snađe, nemoguće je držati se u koloni, a da ne bude prekinuta.
   Vozeći kroz ovako veliki grad, sa svih strana se jasno vidi demonstracija moći. Grade se ogromne moderne zgrade, po negde čitavi novi blokovi, uredjene zelene površine. Ogromna promena u odnosu na moju poslednju posetu ovom gradu pre više od petnaest godina.     
   Posmatrajući lokalce na motorima, zaključujemo da zaustavnu traku smeju da koriste vozila sa rotacijom i motori, pa to koristimo kako bi obilazili kilometarske kolone. U trenucima, kada se kolona kreće, to zna da bude i preko 100km/h. Kako je put ispod Bosfora zabranjen za motocikle, idemo na jedan od visećih mostova. Neposredno pred ulazak u most, vozeći zaustavnom trakom, ne uspevam da se vratim u odgovarajuću traku i zaustavljam se na odvajanju. Baš tu na odvajanju je stajao i policajac na motoru. Nakon signaliziranja rukom u kom sam problemu, policajac na kratko zaustavlja kolonu i pušta me da se vratim u traku koja ide na most. Naravno, odmah mi se pohvalio da vozi policijskog Tracera.

(https://i.postimg.cc/5NKqzGZH/Turska-2019-Istanbul-14.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/MHd0drHF/Turska-2019-Istanbul-16.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/Jzy35xLp/Turska-2019-Istanbul-19.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/7YZnfDQ8/Turska-2019-Istanbul-21.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/xjRPfq53/Turska-2019-Istanbul-24.jpg) (https://postimages.org/)

Ne sećam se koliko vremana nam je trebalo da prodjemo čitav Istanbul, ali pred hotelom se spontano pojavljuju jedan po jedan motor u ne više od petnaestak minuta. Hotel koji smo rezervisali se zove Sarajevo, potpuno je nov, ima odličnu podzemnu garažu, i fenomenalne sobe koje su više apartmani. Naravno, pristojan doručak u hotelu se podrazumeva. Cena popularna.
   Kada smo se malo sredili, odlazimo do obližnjeg restorana na klopu. Ovaj restoran je toliko autentičan da bi mu trebalo posvetiti dovoljno prostora. Izbora mesa za spremanje na roštilju je prosto nezamisliv. Pored toga izbor povrća, što svežeg, što pripremljenog, salata je toliki da ne možeš da se odlučiš. U restoranskoj sali, svi stolovi imaju haubu i gril na stolu, ukoliko poželite da samostalno pripremate roštilj. Napolju je velika bašta sa stolovima i malim, zatvorenim kućicama gde bi društvo ili porodica mogli da spremaju roštilj. Jednom rečju oaza gastronomskog užitka na turski način. ( evo linka do restorana sa googlemap: https://goo.gl/maps/X2AqFYMVnrSZrgxY7 (https://goo.gl/maps/X2AqFYMVnrSZrgxY7)).


(https://i.postimg.cc/5yTy4wRt/20190426-211623.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/HWhV9gkC/20190426-211646.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/8Pfsy07f/Turska-2019-Istanbul-3.jpg) (https://postimages.org/)


Naslov: Odg: Ukus Orijenta - TURSKA 2020.
Poruka od: doktor 12 Mart, 2020, 20:15
Nakon jutarnjih obaveza u hotelskom restoranu, krećemo da se izvlačimo iz velikog grada, i ubrzo smo na otvorenom putu. Danas nas čeka solidna kilometraža do Kapadokije, preko 700km. Nedugo zatim odvajamo se na planinski put kako bi izbegli vožnju autoputem prema Ankari. Put vijuga kroz planine, priroda je prelepa. Prvi deo je malo sporiji, a posle može da se vozi dosta brzo. Prolazimo pored nekakvog prirodnog sanatorijuma za ptice koji se nalazi na obodu Davutoglu Nacionalnog Parka. Predeli su veoma zanimljivi, vrhovi planina u okruženju imaju vrlo zanimljive boje koje se menjaju tokom godine.

(https://i.postimg.cc/tJdbfwxp/20190427-085718.jpg) (https://postimg.cc/dZ0gZW6x)

(https://i.postimg.cc/7PmQBKF4/20190427-132743.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/SNR1HW4M/20190427-132826.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/SNP14JQt/20190427-132843.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/sx66v2Yx/20190427-133013.jpg) (https://postimages.org/)

   Izvan tih malih gradića, predeli su prilično nenaseljeni, pa se tako pauza za kafu ili klopu malo teže pronalazi.

(https://i.postimg.cc/4d9svm4K/IMG-0489.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/d3cv5wD5/IMG-0490.jpg) (https://postimages.org/)Naslov: Odg: Ukus Orijenta - TURSKA 2020.
Poruka od: doktor 12 Mart, 2020, 20:27
Put na koji smo se isključili nakon Istanbula, spaja se na obilaznicu oko Ankare. Obilaznicom idemo oko četvrtinu kruga i to traje baš dosta, uprkos solidnoj brzini. To samo govori o tome koliko je grad prostran. Sa tog dela puta posmatramo Ankonu čija su naselja razbacana po okolnim brežuljcima. Neka naselja su potpuno nova, grade se na padinama zelenih brda. Ova zelena brda verovatno ubrzo nakon našeg povratka dobijaju žutu boju. Zbog toga je proleće lepo za putovanje u toplije krajeve, jer uspevaš da prirodu zatekneš u punim bojama, pre nego joj sunce i toplota ostave svoj pečat.
   Prva i jedina poseta ovog dana je svraćanje na slano jezero Tuz Golu. Pored jezera je napravljen turistički kompleks sa svim sadržajima. Prvo idemo da osetimo tu slanoću. Izuvamo se pored jezera i odlazimo da gacamo po vodi. Soli ima toliko da gde se god dohvatiš, sve ostaje belo. Nama je čitava oprema od mokrih ruku postala bela. Da bi užitak bio potpun, u jezeru zatičemo dve stolice, pa se prepuštamo uživanju u tom trenutku. Kada smo izašli, Čamo pita da ga neko slika sa japankama. Istine radi na nogama ima baš japanke pa se pitamo što bi se čovek tako slikao...ali kad smo videli da hoće da se slika sa pravim japankama, umalo nismo popadali od smeha.

(https://i.postimg.cc/ryfQGgbr/20190427-172947.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/kXDwTK3h/20190427-173058.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/pX7C4rPV/20190427-173447.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/5y2pdFHy/20190427-173601.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/pTZk6BL3/IMG-0494.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/vBM3hKbW/IMG-0496.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/QCYmXx5b/IMG-0517.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/639fnGfc/20190427-175758.jpg) (https://postimages.org/)


Naslov: Odg: Ukus Orijenta - TURSKA 2020.
Poruka od: Charuga 12 Mart, 2020, 23:34
 [watching]


Naslov: Odg: Ukus Orijenta - TURSKA 2020.
Poruka od: El Jefe 12 Mart, 2020, 23:57
Осамдесетих година наше грађевинско предузеће гради асфалтни пут  у једној земљи у Африци. Долази Малнар са екипом, одлазе мало даље у жбуње и изговара у камеру - Налазимо се овде где људска нога до сада није крочила.


Naslov: Odg: Ukus Orijenta - TURSKA 2020.
Poruka od: megaidiot 13 Mart, 2020, 00:08
covek je bio skroz lud, ali veliki car. kad sam prvi put gledao nocnu moru nisam verovao sta gledam.


Naslov: Odg: Ukus Orijenta - TURSKA 2020.
Poruka od: SSZGO 13 Mart, 2020, 01:16
ni k od kapadokije

https://www.youtube.com/watch?v=f3lv65BFmaA# (https://www.youtube.com/watch?v=f3lv65BFmaA#)


Naslov: Odg: Ukus Orijenta - TURSKA 2020.
Poruka od: doktor 13 Mart, 2020, 11:01
Uff-e...ako možeš da promeniš godinu sa 2020. na 2019. jbg greška u koracima


Naslov: Odg: Ukus Orijenta - TURSKA 2020.
Poruka od: megaidiot 13 Mart, 2020, 11:36
doktore neka imena teme, nego ove godine opet zapucaj tamo pa samo nastavi da pises u istoj :D


Naslov: Odg: Ukus Orijenta - TURSKA 2020.
Poruka od: mali_zmaj 13 Mart, 2020, 14:05
Divota,ljepota. Pratim...


Naslov: Odg: Ukus Orijenta - TURSKA 2020.
Poruka od: doktor 13 Mart, 2020, 15:50
doktore neka imena teme, nego ove godine opet zapucaj tamo pa samo nastavi da pises u istoj :D

Jbg. nešto drugo bilo u planu za ovo proleće, nego izgleda ništa od toga...


Naslov: Odg: Ukus Orijenta - TURSKA 2020.
Poruka od: doktor 13 Mart, 2020, 19:28
Dan polako odmiče, a mi hitamo prema Urgupu, našoj destinaciji za sledeće dve noći. Kako se približavamo Urgupu, pada noć pa se obrisi stena samo naziru u mraku i pojačavaju taj mistični osećaj koji lebdi iznad Kapadokije.
   Hotel je bio OK, poput ostalih hotela u tom kraju, sa skoro svim zidovima od kamena. Uveče smo izašli na klopu i da malo prošetamo gradićem. Kao i drugi gradovi u Kapadokiji, i ovaj je kompletno podredjen turizmu. To se vidi na svakom koraku. Turističke ponude ima u izobilju. Naravno, Ataturkov lik stoji iznad grada, i to je zaštitni znak u čitavoj Turskoj.

(https://i.postimg.cc/j2C2J3z4/20190427-221434.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/fLzJMRyF/20190427-222342.jpg) (https://postimages.org/)


Naslov: Odg: Ukus Orijenta - TURSKA 2020.
Poruka od: doktor 13 Mart, 2020, 19:33
   Ujutru smo, pre izlaska iz hotela pokušali da nadjemo način kako da organizujemo letenje balonom. Pre putovanja sam se malo informisao o čitavoj proceduri i cenama. Osoblje sa recepcije nas je spojilo sa gazdom hotela koji je i vlasnik jedne od agencija za letenje balonom. Dobili smo informaciju da nema slobodnih mesta, jer je praznik i da se na dan našeg dolaska nije letelo zbog jakog vetra, pa da su se i malobrojna slobodna mesta zbog odlaganja popunila. Kaže da je moguće jedino dobiti letenje za neku vrtoglavu cenu i to samo za po neku osobu. Nama to nije bilo prihvatljivo, i zbog toga smo odustali od letenja balonom.
   Krećemo da osetimo kapadokiju iz blizine. Već na izlasku iz hotela, svuda okolo su stene ukopanim prostorijama, neke još uvek u upotrebi. Obilazimo, zastajemo, slikamo, zavlačimo se u udubljena u stenama i pitamo se. Pitamo se ko, kada, kako i zašto je sve ovo napravio. Zamišljamo ljude kojima su ove iskopine u stenama bile dom. Onog trenutka kada te okruže sve ove šupljine, radja se milion pitanja. Bez odgovora. I baš to je ono što mističnost ovog mesta podiže na jedan sasvim poseban nivo.

(https://i.postimg.cc/7PpJ2DWC/20190428-112004.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/MGPvK8Bp/20190428-112008.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/cJ4vSJrz/20190428-112024.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/1t848Y0c/20190428-112231.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/QdqFw7x5/20190428-114122.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/m2Cz3qvm/20190428-114135.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/52JHsg1b/20190428-114251.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/667GqTYJ/20190428-114321.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/FRwz3gDt/20190428-114324.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/x8HCRJ4X/20190428-114329.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/RCnN9yZv/IMG-6855.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/Dw5zBKBP/IMG-6863.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/vZGBrmLm/IMG-6864.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/tCQ7gksW/IMG-6875.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/sDYxGWW8/IMG-6879.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/tgT4cmcQ/IMG-6880.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/HLhk19GJ/IMG-6887.jpg) (https://postimages.org/)Naslov: Odg: Ukus Orijenta - TURSKA 2020.
Poruka od: doktor 13 Mart, 2020, 19:42
   Idemo da se popnemo na vrh Uchisar castle. U pitanju je prirodna stena visoka možda pedesetak metara, sa čijeg vrha je odličan pogled gotovo na čitavu Kapadokiju, i na gradić Goreme u centralnom delu. Tokom penjanja na vrh, prolazi se kroz čitav lavirint hodnika i prostorija, koje su imale različitu namenu.

(https://i.postimg.cc/HsdHKhJZ/20190428-121351.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/GmpR3Txv/20190428-121400.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/Y0kc5vSG/20190428-123009.jpg) (https://postimg.cc/5YPkvNLb)

(https://i.postimg.cc/508dKBfW/20190428-123145.jpg) (https://postimg.cc/CBMQzfZc)

(https://i.postimg.cc/0NT1CWRC/20190428-123155.jpg) (https://postimg.cc/TyJsdcPy)

(https://i.postimg.cc/J4xmW5Z1/20190428-123513.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/rp0Lx6bm/20190428-124614.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/ht3BX426/20190428-124622.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/8cH8NTFy/Turska-2019-Kapadokija-39.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/4NfkwHMj/Turska-2019-Kapadokija-46.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/FFgXjVPj/Turska-2019-Kapadokija-49.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/FsTt6sXz/Turska-2019-Kapadokija-55.jpg) (https://postimages.org/)

   Malo smo se umorili od pentranja po stenama, pa hajde da nadjemo neku baštu da se malo okrepimo. Ubrzo nalazimo veoma lepo mesto za relaksaciju, sa sve pogleda na čitavu dolinu, Rox Cappadocia. Mesto nam se baš dopalo, a vodi ga momak kome su roditelji sa naših prostora, ali on nikada nije bio u Srbiji...naravno, planira da je poseti. Jedino čudno u čitavoj priči je to što je momak plavušan.

(https://i.postimg.cc/gj47145Q/IMG-6919.jpg) (https://postimages.org/)


Naslov: Odg: Ukus Orijenta - TURSKA 2020.
Poruka od: doktor 13 Mart, 2020, 19:50
   Idemo na kraći izlet do mesta Derinkuyu, kako bi posetili podzemni grad. U pitanju je potpuno fascinantno mesto, takoreći čitav grad pod zemljom, sa svim uobičajenom objektima koje imaju normalni gradovi nad zemljom. Tu su crkva, bunari, ventilacija, ogroman broj raznoraznih prostorija svakakvih namena… Ulazi se nekoliko spratova pod zemlju, veoma uskim i klaustrofobičnim hodnicima, često toliko uskim da moraš hodati potpuno povijen, a mimoilaženje sa osobom iz suprotnog pravca je pravi izazov. Pojedini su jedva čekali da izadju napolje. Obilazak nije trajao previse dugo, ipak je za turiste otvoren samo jedan manji deo.

(https://i.postimg.cc/sx1PDcxt/20190428-145615.jpg) (https://postimg.cc/zHZHxTnj)

(https://i.postimg.cc/7YfXxxTf/20190428-145853.jpg) (https://postimg.cc/dLcG6c6Y)

(https://i.postimg.cc/T1P05x7N/20190428-150549.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/9F6PCyhn/20190428-151525.jpg) (https://postimg.cc/HVt8tcjw)

(https://i.postimg.cc/ncg2r6vT/20190428-151634.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/s2RJ97Hh/20190428-151903.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/vZnzV3hy/Turska-2019-Kapadokija-Derinkuyu-79.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/dtkRb4zC/Turska-2019-Kapadokija-Derinkuyu-82.jpg) (https://postimg.cc/VdwbMBss)

(https://i.postimg.cc/XY9fJXN7/Turska-2019-Kapadokija-Derinkuyu-89.jpg) (https://postimages.org/)

Nakon izlaska, napolju nas je zadesio pljusak, pa smo seli u obližnje ugostiteljske objekte da se okrepimo i nesto prezalogajimo. Prodaju se neke lokalne pite tj. testo pečeno na velikoj plotni filovano sirom sa raznim dodacima. Uz to je moguće naručiti ajran, mlečni napitak poput jogurta. Svako dobija po bokal ajrana. Klopa je vrlo jeftina i baš ukusna.
   Kako su nam kacige ostale na motorima, one okrenute naopako bile su pune vode, pa je za nastavak vožnje nekome bila potrebna kesa na glavi.

(https://i.postimg.cc/MKQRPXQb/Turska-2019-Kapadokija-Derinkuyu-86.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/prgjVMgF/Turska-2019-Kapadokija-Derinkuyu-87.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/1RTwrDf3/Turska-2019-Kapadokija-Derinkuyu-88.jpg) (https://postimages.org/)


Naslov: Odg: Ukus Orijenta - TURSKA 2020.
Poruka od: doktor 13 Mart, 2020, 20:17
   Poseta podzemnom gradu, na sve je ostavila impresivan utisak. Idemo do Goreme-a, centralnog mesta u Kapadokiji, da malo uz piće sredimo utiske, pa dalje u obilazak. U pitanju je mali gradić, u sred srede, pa i ne čudi što je apsolutno sve podredjeno turizmu. Da li želite jahanje na konjima, avanturu džipovima ili vožnju kvadovima…sve je na dohvat ruke. Mi nalazimo neku baštu na visini sa koje se pruža odličan pogled na grad.

(https://i.postimg.cc/DzLnRkcN/20190428-172457.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/k4y9XQzF/20190428-172658.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/9M2Ch88Q/20190428-172828.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/Vk3z7LXM/IMG-6976.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/SN25gLdT/Turska-2019-Kapadokija-81-resize.jpg) (https://postimages.org/)


Naslov: Odg: Ukus Orijenta - TURSKA 2020.
Poruka od: doktor 13 Mart, 2020, 20:22
   Još malo obilaska…čini mi se da bih mogao provesti dane zavirujući u razne kutke ovog zanimljivog i misterioznog mesta. Svraćamo u Pasaba Valley, ili poznatiju kao dolina ljubavi…da li zbog toga što oblici stena podsećaju na falus ili je nešto drugo u pitanju, ali tamo smo videli mnoštvo tek venčanih parova koji dolaze na slikanje. Možda je u pitanju verovanje da će imati zdrav porod ili nešto slično.

(https://i.postimg.cc/WpBLLfdL/20190428-184143.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/HktfMYBd/20190428-184301.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/QxcLXk7B/20190428-184327.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/3r45qHJF/20190428-184355.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/qvrPghc1/20190428-184434.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/MX2YPBZN/20190428-184526.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/mkFwyj47/IMG-6982.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/MTL5B4CW/IMG-6988.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/BvQRcrVD/IMG-6992.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/W4WC95By/IMG-6998.jpg) (https://postimages.org/)Naslov: Odg: Ukus Orijenta - TURSKA 2020.
Poruka od: doktor 13 Mart, 2020, 20:27
Dan polako izmiče, a mi se krećemo prema Urgupu. Na putu do tamo svraćamo da posetimo još jednu znamenitost, Kizilcukur Valley, tj. crvene stene. Veoma zanimljiva regija sa potpuno crvenim stenama. Iako je sunce bilo lagano na zalasku, navukli su se oblaci preko tako da užitak nije bio potpun. Stene po sunčanom vremenu dobijaju posebnu boju.

(https://i.postimg.cc/rpmYtSDN/20190428-192412.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/4xwSd8x3/IMG-7025.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/2SCtCpmJ/IMG-7027.jpg) (https://postimages.org/)

   Na putu do hotela smo izbegli ozbiljan pljusak. Uveče smo malo otišli da prošetamo po gradu i da nešto klopamo. U gradu se na glavnom trgu održavala svirka, a sve okolo je bilo prepuno ljudi. Sve je to doprinelo da imamo lep završetak posete Kapadokiji.

(https://i.postimg.cc/d3MWXp45/20190428-200811.jpg) (https://postimages.org/)


Naslov: Odg: Ukus Orijenta - TURSKA 2019
Poruka od: SSZGO 14 Mart, 2020, 05:31
lepo lepo, poslednje slike su kul, alo doktore, cime je slikano leba ti jel ovo nokia 8810


Naslov: Odg: Ukus Orijenta - TURSKA 2019
Poruka od: doktor 14 Mart, 2020, 11:28
lepo lepo, poslednje slike su kul, alo doktore, cime je slikano leba ti jel ovo nokia 8810

Slikao svako svojim mobilnim...


Naslov: Odg: Ukus Orijenta - TURSKA 2019
Poruka od: doktor 14 Mart, 2020, 18:40
   Ujutru polako krećemo dalje i napuštamo ovaj predivni krajolik. Zapravo samo smo mislili da ga napuštamo, jer će nas izdubljene stene pratiti još dosta dugo. Već smo bili podosta odmakli, a okruženje nas je podsećalo na Kapadokiju.
   Želimo da posetimo Ihlara Valley, pa idemo prema mestu Ihlara. Na putu do tamo, malo istražujemo lokalne puteve, prolazimo kroz siromašna autentična sela, a ono što vidimo oko sebe otvara mnoga pitanja. Prilaz dolini postoji na nekoliko mesta, a mi biramo prvi na koji smo naišli. Na kraju puta je restoran od koga se dugim stepenicama spušta do dna doline. Dolina je pre mnogo vekova bila poput male kolonije pravoslavnih crkava. Ima ih mnoštvo izdubljenih u stenama. Čitava dolina je duga oko 14km, i ko ima vremena, prava stvar je da se prošeta čitavom dolinom. Dolina je bogata istorijom i znamenitostima. Tek kasnije, kada smo malo analizirali, uvideli smo da je sledeći prilaz dolini bio onaj koji smo ustvari želeli, jer tu na reci postoji dosta mali kafanica koje su kao iz bajke. Vremena za popravak nije bilo i nastavljamo dalje prema moru.

(https://i.postimg.cc/T3vSJgXv/20190429-111812.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/x8WZ7bJH/20190429-112202.jpg) (https://postimg.cc/FkVGkzxs)

(https://i.postimg.cc/CMt9d9P1/20190429-112210.jpg) (https://postimg.cc/xqv64pSD)

(https://i.postimg.cc/fbwr6sLH/20190429-112932.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/Z5PQ7nTB/20190429-113510.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/6QYmKP4B/20190429-113630.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/T1ySCcwf/20190429-114621.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/C1rXG2wc/IMG-7075.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/5NCTzpTm/IMG-7086.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/bJrFwR1k/Turska-2019-Kapadokija-129.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/d1fNkT9X/Turska-2019-Kapadokija-131.jpg) (https://postimages.org/)Naslov: Odg: Ukus Orijenta - TURSKA 2019
Poruka od: doktor 14 Mart, 2020, 18:42
Kada smo napuštali dolinu, ispred nas se sve vreme uzdizala vulkanska planina Hasan dagi, sa vrhom okovanim snegom. Jedna od legendi je da je bas ta planina, tj. vulkan svojom erupcijom pre više hiljada godina zaslužan za nastanak Kapadokije.

(https://i.postimg.cc/ZqszHncP/20190429-122619.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/KY8ytBnv/IMG-0781.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/85FQ0GK2/IMG-0790.jpg) (https://postimg.cc/mzG5PvGj)

(https://i.postimg.cc/BnNrZbdW/Turska-2019-Kapadokija-125.jpg) (https://postimages.org/)Naslov: Odg: Ukus Orijenta - TURSKA 2019
Poruka od: doktor 14 Mart, 2020, 18:55
   Deo puta izmedju Aksaray-a i Konya-e, osim što je jedan dugačak pravac, nema bilo šta zanimljivo da ponudi. Sećamo ga se po jatima žutih leptirova kojih je bilo u neobično velikom broju. Sve je bilo žuto i oprema i motori.
   Na ulasku u Konya-u, bili smo počašćeni pravim malim aero-performansom, koje nam je priredio neki pilot turskog vazduhoplovstva. Sigurno preko desetak kilometara je nadletao nad nama i sve vreme izvodio fenomenalne bravure i akrobacije sa avionom. Više sam gledao u nebo nego u put.
   Baš na ulasku u grad, prilikom uključenja sa jedne petlje, Nikoli je proklizao prednji točak i za tren se našao na zemlji. Sva sreća bez ikakvih posledica po njega, a što se tiče KTM-a, od ranije znam da ga je gotovo nemoguće ubiti padovima. Nekoliko minuta nakon toga, prilikom prestrojavanja i vraćanja u pravu traku i Čamo pretura motor u mestu, takođe bez posledica. Izgleda da je vreme za pauzu, samo još da nadjemo gde. Želimo da se izvučemo iz grada pa ćemo stati u neku kafanu.
   Nedugo zatim, stajemo u neku drumsku kafanu. Sve to skromno izgleda, ali bi da napravimo pauzu. Tu ćemo i da klopamo. Samo još da se sporazumemo oko naručivanja. To je malo potrajalo, uglavnom se govorilo telesnim. Nismo bili sigurni ni da li su nas razumeli, ali kad su počeli da iznose klopu, svi su se ozarili. Kako je klopa u suštini jeftina, najbolje stvari smo naručili ponovo. Navike u ishrani, koje smo stidljivo usvajali od samog polaska, ovde su se nastavile u svom pravom svetlu. Povrće je zastupljeno u svim mogućim i nemogućim oblicima, namazi bilo slatki ili slani takođe, mlečni proizvodi u bezbroj kombinacija, meso nije ni izbliza dominatno kao kod nas.

(https://i.postimg.cc/C1nX4NdY/IMG-0814.jpg) (https://postimg.cc/k69TJWxh)

(https://i.postimg.cc/3wczp68n/IMG-0819.jpg) (https://postimages.org/)

   Polako počinje da nas okružuje planinki krajolik. Već odavno se nismo dotakli ozbiljnijih krivina. Dosadni ravničarski deo je iza nas, i osmeh se vraća na lice. Negde baš u trenutku kada su počeli usponi, a vrhovi okovani snegom da nas okružuju, u kacigi je počeo Run to the hills (Iron Maiden). Čitava vožnja je poprimila potpuno novu dimenziju. Muziku u kacigi slušam isključivo na shuffle, i neverovatno je kako se pojedine pesme uklope sa pejsažima kroz koje voziš. Već na prvom stajanju, da se svi prikupimo, komentarišem baš o tome sa Aleksom.

(https://i.postimg.cc/MHk43QjB/Turska-2019-111.jpg) (https://postimages.org/)

   Sve do morske obale smo uživali u planinskoj vožnji. Prilikom prilaska moru, nailazimo in na prvi policijski punkt. Kratka kontrola, traže samo pasoše i čim vide odakle smo, odmah ih vraćaju uz želju za srećan put. Kasnije smo ovakve punktove vidjali na ulasku u svako malo veće turističko mesto. Uglavnom kratka kontrola. Čudi me da oko Kapadokije nije bilo ovih punktova, ipak je i tamo baš dosta turista. Ako ovo uopše sa tim ima bilo kakve veze.
   Čim smo se domogli puta oko pored mora, stajemo na pumpu da pokušamo da rešimo neki smeštaj za večeras. Nata, Aleksina žena je uspela da rezerviše baš dobre apartmane u Antaliji. Iako je prvobitna ideja bila da idemo do Kemera, ipak smo odlučili da ostanemo Antaliji, jer je već počelo da pada veče. Neki su pauzu na pumpi iskoristili da operu motore od leptira kroz koje smo prolazili u toku dana.
   Ubrzo nakon polaska sa pumpe, pao je i mrak. Put ima po dve trake u oba pravca i vozi se dosta brzo. Ulazak u Antaliju je dosta dugačak, ipak je u pitanju milionski grad. Smeštaj je na dobroj poziciji, tako da smo malo prošetali rivom u toku večeri. Još od ranije, poznat mi je običaj da se na šetalištima prodaju dagnje na komad, poput grickalica, pa ne propuštamo priliku da se malo počastimo.

(https://i.postimg.cc/DzHYmX6N/20190429-234436.jpg) (https://postimages.org/)Naslov: Odg: Ukus Orijenta - TURSKA 2019
Poruka od: doktor 15 Mart, 2020, 14:49
   Boban je sinoć, prilikom dolaska u Antaliju, primetio da mu svetli neka lampica od senzora za ABS na Traceru, pa je ujutru otišao do Yamahinog servisa da vidi šta tu može da se uradi. Za to vreme, mi smo krenuli uz obalu, sa idejom da se čekamo na nekom lepom mestu.
   Vožnja uz more je bila odlična, smenjivali su se lepi predeli, pogled na more i mali primorski gradići. Vreme kako se samo može poželeti. Već poslednjih par godina idemo na ove rano-prolećne ture i svaki put je vreme odlično, dovoljno toplo da se može uživati, ali ne i vrućina kako je obično tokom letnjih meseci. Jedino što su na izboru uglavnom južne destinacije.
   Ubrzo nakon grada Kaš, nailazimo na jedan kompleks koji ima veliku terasu sa pogledom, i odlučujemo da tu sačekamo Bobana. Mesto je bilo fenomenalno, pa nam čekanje nije teško palo, a i Boban je malo podložio tako da ga nismo dugo čekali.

(https://i.postimg.cc/TYyzDPG8/20190430-133815.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/sg7bT0vw/20190430-134021.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/G3S0tyWJ/20190430-134054.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/kXkkFdX2/Turska-2019-244.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/q7rSSXK0/Turska-2019-218-resize.jpg) (https://postimages.org/)


Naslov: Odg: Ukus Orijenta - TURSKA 2019
Poruka od: doktor 15 Mart, 2020, 14:57
Od pause nas je čekala super vožnja do Fethyie-a. Put uz more je na trenutke podsećao na jadransku magistralu. Malo smo požurili da se smestimo, jer nam je u planu bilo da idemo do Oludeniz-a na kupanje i u povratku da pogledamo Kayakoy, napušteni grad.
   Sunce je još uvek bilo u zenitu kada smo se bućnuli u more. Nije bilo gužve, letnja sezona je tek počinjala, pa smo mogli da sagledamo Oludeniz u svom sjaju. Važi za jedno od najpopularnijih letovališta. Iznad nas, nebom su leteli brojni paraglajderi. Jedan od njih je izveo sletanje u maestralnom stilu, tako što je izveo brisani let iznad baste i sleteo u pesak. Izgleda da nam je svima bilo zanimljivo, osim kineskinje koja se vozila u tandem letu.

(https://i.postimg.cc/P5WFWpR7/20190430-174922.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/9Q5nwtJT/20190430-174926.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/xTbZdFyn/20190430-193512.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/fb52F4Zj/Turska-2019-Oludeniz-5-resize.jpg) (https://postimages.org/)

Na izmaku dana, pošli smo prema Fethyie-u, ali drugim putem kako bi videli Kayakoy. Početkom prošlog veka, kada je došlo do razmene naroda, do tada grčki grad, ostao je pust. Kako se mrak lagano spuštao, utisak koji je ostavio na nas, dodatno se pojačavao. I ponovo, radjaju se mnoga pitanja, uglavnom bez odgovora.

(https://i.postimg.cc/xqrtHnyY/20190430-200204.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/x8N6ccmt/20190430-200210.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/pVgHkjsV/20190430-201258.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/HWJmQz4P/20190430-201305.jpg) (https://postimages.org/)

Naslov: Odg: Ukus Orijenta - TURSKA 2019
Poruka od: megaidiot 16 Mart, 2020, 01:16
steta sto mi forum ne da polupam jos 'fala' ovde. aj baci neke trackove / mape na kraju.


Naslov: Odg: Ukus Orijenta - TURSKA 2019
Poruka od: doktor 16 Mart, 2020, 17:14
steta sto mi forum ne da polupam jos 'fala' ovde. aj baci neke trackove / mape na kraju.

Skonuo sam track-ove pa ću postaviti sliku na kraju.


Naslov: Odg: Ukus Orijenta - TURSKA 2019
Poruka od: doktor 16 Mart, 2020, 17:25
   Doručak u hotelu je bio…pa baš nesvakidašnji. A sve to zahvaljujući malom nesporazumu. Kada su prvi od nas došli na doručak, konobar verujem nije razumeo, pa nam je servirao a la card doručak umesto predvidjenog uz noćenje. To je podrazumevalo iznošenje svega i svačega, u nekoliko krugova,da ni sam ne bih mogao da nabrojim. Kako se ko priključivao, to je nastavljeno. Kada je hteo da naplati, mi smo rekli da imamo doručak uz noćenje, pa je nastao nesporazum. Tu je uletela Nata, glavni pregovarač u ekipi, i ispregovarala da za sitnu doplatu dobijemo ovaj raskošni umesto regularnog doručka.

(https://i.postimg.cc/1tr4qMy7/20190501-091321.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/tgh4KDnR/20190501-161120.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/59p69P76/20190501-161341.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/BQ6tjxkN/20190501-161611.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/25p59g6X/20190501-161618.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/sXmDXXJt/20190501-162406.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/65mqn8NK/20190501-212159.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/tTp4pPF3/IMG-7117.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/6p430B9v/IMG-7120.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/7hLPTksb/Turska-2019-Pamukale-53.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/RhbS7Dyd/Turska-2019-Pamukale-60.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/NFhqQv3W/Turska-2019-Pamukale-65.jpg) (https://postimages.org/)


Naslov: Odg: Ukus Orijenta - TURSKA 2019
Poruka od: doktor 16 Mart, 2020, 19:06
   Probudio me je poznati zvuk gorionika iz balona za letenje. Svi smo čekali doručak sa strepnjom. Sva sreća pa je po nešto moglo i da se pojede.

(https://i.postimg.cc/63xq1gHp/20190502-074152.jpg) (https://postimages.org/)

   Danas idemo do Efesa. Nema mnogo kilometara, i put nije preterano zanimljiv. Na izlasku iz arheološkog lokaliteta se parkiramo i uzimamo kočiju da nas odvede do ulaska, jedno 3-4 kilometra dalje, tako da se kroz stari grad Efes hoda nizbrdo do izlaska. U Efesu sam bio pre jedno petnaestak godina i tada je ostavio baš poseban utisak. Sada isto tako. Grad koji je tada imao glavnu ulicu od oko 2 kilometra, uz to sa mnogo očuvanih detalja, ne ostavlja ravnodušnim nikoga. Posebno je očuvan prednji zid biblioteke. U to vreme sve civilizacije su imale velike biblioteke u kojima su se čuvala sva moguća znanja. To je bio jedan od načina da se pokaže moć.

(https://i.postimg.cc/Hk0hy7fv/20190502-131826.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/wMsWTtXV/20190502-132157.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/dQkvT4nW/20190502-132829.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/KzWq27Mj/20190502-133339.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/kD3TVnwd/20190502-133554.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/YSbDXB21/20190502-134323.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/mrb6Ng4L/20190502-134405.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/sXx6qH1b/20190502-134543.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/xjwQGM49/20190502-134815.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/kgcddZX5/20190502-134835.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/c4fSFCpw/20190502-134919.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/MGpJZDvm/20190502-134925.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/d0NPhyCP/20190502-135059.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/j2NG33Ft/20190502-135424.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/LXGcTFvx/20190502-135817.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/KzKXB87K/20190502-140822.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/RCH50qVy/20190502-141012.jpg) (https://postimages.org/)

   Kuća Device Marije je u blizini, pa kas smo tu hajde da i to obidjemo. U pitanju je jedna mala kućica koju prati, u najmanju ruku, neobična i pitanje koliko istinita priča. Niko od nas nije pokupio bilo kakav utisak na ovom mestu. Sve je delovalo kao klasični zamka za turiste.

(https://i.postimg.cc/PqR9XkGd/20190502-151537.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/0NQh1yBt/20190502-152216.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/ZRvg0DZp/IMG-7149.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/kGrHSFXZ/Turska-2019-Mary-house-5.jpg) (https://postimages.org/)


Naslov: Odg: Ukus Orijenta - TURSKA 2019
Poruka od: doktor 16 Mart, 2020, 19:11
   Hotel (Ladies Beach Residence) za večeras smo rezervisali u Kušadasiju. Lep, na plaži, garaža, trebalo bi da je sve OK. Na kraju je ispalo i više od toga. Opet na scenu stupa Nata. Mi smo rezervisali nekoliko soba, pa je Nata neobavezno pitala da li ima nešto sa pogledom na more. Ponudili su joj 2 penthausa bez doplate, a kada su ih vodili da im pokažu, zamolili su ih da ne vrište. Kada smo i mi stigli iz garaže, nismo mogli da verujemo kakvi i koliki su apartmani. Spavaće sobe su poput garsonjere sa delom koji glumi dnevni boravak i  kupatilom koje je veličine sobe. Dnevni boravak sa kuhinjom i trpezarijom je toliki da možete da se dovikujete sa kraja na kraj. Sve vreme smo se pitali ko je ciljna grupa gostiju. Iako su ogromni i deluju dosta luksuzno, suština je ipak malo drugačija. Bilo kako bilo, komfor koji nam je ponudjen je bio mnogo više od onoga što nam treba i što smo platili.

(https://i.postimg.cc/jjL3kkDm/20190502-172739.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/fbpq4jXL/20190502-172750.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/cH39dgMc/20190502-172758.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/BbGhbSmf/20190502-172808.jpg) (https://postimages.org/)

   Svi smo se razišli, svako na svoju stranu. Mi smo uhvatili dolmuš koji je prolazio i otišli do centra da malo prošetamo. Kušadasi je veliki turistički grad. Prilično je lepo uredjen. Šetnja centralnim gradski ulicama, neki doner i slatkiš, pa hvataj ponovo dolmuš za povratak u hotel. Veče smo proveli na terasi hotela, uživajući u pogledu uz po neko piće.

(https://i.postimg.cc/Hkjtp8T7/20190502-192157.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/xTfR4F75/20190502-193010.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/FzZxKjf0/20190502-194635.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/tJy5yrgX/20190502-194647.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/5Ns3dSWV/20190502-195135.jpg) (https://postimg.cc/VdbMXMNG)

(https://i.postimg.cc/v8LhXdPD/20190502-204240.jpg) (https://postimages.org/)Naslov: Odg: Ukus Orijenta - TURSKA 2019
Poruka od: SSZGO 17 Mart, 2020, 07:18
kakve su cene u turskoj, smestaj hrana, npr u poredjenju sa evropom, ili srbijom?

imaju li ista od planina tamo, nesto vise


Naslov: Odg: Ukus Orijenta - TURSKA 2019
Poruka od: doktor 17 Mart, 2020, 14:05
kakve su cene u turskoj, smestaj hrana, npr u poredjenju sa evropom, ili srbijom?

imaju li ista od planina tamo, nesto vise

Cene su prilično jeftine, od kako je lira devalvirala...valjda u nekoj igranci sa amerima.
Gorivo je 1€, klopa i smeštaj baš povoljno, nama je prosek noćenje sa doručkom bio oko 15-ak €/osobi...načelno, može da se bude opušten.
Planina ima po obodu Turske, u sredini je Anadolija, ravnica, visoravan...ako se dobro sećam na nekih 700mnv. Putevi su uglavnom dosta dobri. Glavne magistrale izgledaju bukvalno kao autoputevi, po 2 trake u svakom smeru, samo za razliku od autoputeva imaju normalne raskrsnice. Radara ima na ulascima i izlascima iz gradova, a izmedju se vozi dosta brzo, velike su razdaljine, široki putevi.


Naslov: Odg: Ukus Orijenta - TURSKA 2019
Poruka od: doktor 17 Mart, 2020, 19:02
   Već na doručku, konstatovali smo da je ovo prvo jutro povratka kući. Sve do sada, ispred nas je bilo puno toga što smo želeli i planirali da obidjemo i posetimo, a od ovog trenutka, polazimo nazad svojim kućama.

(https://i.postimg.cc/0y2s1mr1/20190503-102054.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/YCnwr9mG/20190503-103054.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/mrPWtsQd/IMG-7185.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/zBWmFF2K/IMG-7167-resize.jpg) (https://postimages.org/)

   Već na doručku, konstatovali smo da je ovo prvo jutro povratka kući. Sve do sada, ispred nas je bilo puno toga što smo želeli i planirali da obidjemo i posetimo, a od ovog trenutka, polazimo nazad svojim kućama.
   Krećemo bez žurbe, lagano. Ništa nije u planu za obilazak, pa smo ležerni. Čitav dan je ispred nas i kilometri se samo nižu. Put je dosta brz, pa se smenjuju periodi vožnje i odmaranja u drumskim kafanama. Cilj za večeras je Eceabat, trajektom iz Čanakale preko moreuza Dardaneli. Nekih stotinjak kilometara ispred Čanakale put prolazi kroz planinski predeo, delom sa pogledom na more u daljini, pa smo svi tu dali malo oduška. U Čanakale, stižemo tako da hvatamo trajekt koji treba da isplovi za par trenutaka.

(https://i.postimg.cc/g0X1GKWQ/20190503-185921.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/8C29crk5/20190503-185942.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/Jnjgk4tQ/20190503-190526.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/zv5QSZgY/Turska-2019-anakale-3.jpg) (https://postimages.org/)

   Vožnja trajektom je kratka i brzo se stiže na drugu stranu. Eceabat je veoma malo mesto, a hotel koji smo uzeli se nalazi preko puta pristaništa. U pitanju je mali porodični hotel, poznat medju bajkerskom populacijom, što svedoči mnoštvo nalepnica iz čitavog sveta. Iza hotela je nešto poput ogradjene baste gde se motori bezbedno parkiraju.

(https://i.postimg.cc/xT6ZHZjB/20190503-195135.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/sg1NJJvx/IMG-7208.jpg) (https://postimages.org/)

Gazda hotela nam je dao preporuku za restoran koji se nalazi nedaleko. Dok smo se prikupljali ispred hotela, priključili smo se gazdi hotela koji se sa nekim prijateljom pio pivo. Ispostaviće se da je taj prijatelj, profesor istorije sa istambulskog univerziteta i napisao je par knjiga o galipoljskoj bitci. Ima li boljeg mesta za čas istorije. Tu smo se dotakli različitih tema, o svemu i svačemu, od geopolitike, do taksi na alkohol koje je uvela turska vlada. Veče smo završili u restoranu, uz dobru hranu i pivo.


Naslov: Odg: Ukus Orijenta - TURSKA 2019
Poruka od: doktor 17 Mart, 2020, 19:14
   Još jedan dan bliže kući. Idemo prema Grčkoj, pa preko Bugarske. Osim što smo stali u neku kafanu, da se rešimo turskih lira, ništa zanimljivo. Vreme se polako kvari i najavljuje kišu. Nije je bilo prethodnih dana, pa da popuni statistiku. Deo kroz Grčku je kratak. Od mesta Komotini, ide se u planine i vožnja postaje veoma zabavna. Sve do trenutka kada nailazimo na nepreglednu kolonu. Lagano vozimo pored kolone sve do ispred granice. Kiša samo što nije počela, čak mi se čini i da nas je poprskalo par kapi na granici.
   U Bugarskoj nam je ideja da preko Pamporova izadjemo na Plovdiv pa dalje do Sofije gde bi noćili. Odmah nakon granice, Garmin nas provodi jednim, ne tako dugim planinskim putem koji je on video kao prečicu. Odavno nisam prošao napuštenijim putem. Prolazimo par vrlo živopisnih mesta. U Zlatogradu se održavao neki vašar ili skup, sve je vrvelo od naroda, mada nismo imali ambiciju da se priključimo.

(https://i.postimg.cc/8c1yfR21/Turska-2019-Pamporovo-1.jpg) (https://postimages.org/)

Idući dalje, priroda je raskošno pokazivala sve svoje čari. Ovaj deo pripada Rodopima, planinskom vencu u južnoj Bugarskoj. Kako sam godinu ranije, obišao deo Rodopa, i ostao oduševljen vidjenim, sada mi se sve to samo potvrdilo. Rodopi su jedan fenomenalan region za moto turing. Imalo bi se tu par dana motati okolo. Kako se približavamo Pamporovu, našem zamišljenom mestu za pauzu za ručak, kiša je postajala sve konkretnija, pa smo uz zaštitu kišnim odelima, odlučili nastaviti dalje i kasnije pronaći neku kafanu za ručak. Planina je tokom kiše, iako predivna, delovala po malo mistično. Silazak prema Plovdivu je, iako prilično klizav po kiši, fenomenalan. Spust je kroz klisuru dok reka huči pored puta.

(https://i.postimg.cc/YC4dFqsm/Turska-2019-Pamporovo-4.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/WbY9tJXv/Turska-2019-Pamporovo-5.jpg) (https://postimages.org/)

   Na svakih par kilometara je po neka etno kafana, pa se i mi nasumičnim odabirom odlučujemo za jednu. Tu smo na licu mesta raskrstili sa navikama u ishrani, stečenim u Turskoj, i širom otvorenih ruku se vratili balkanskim običajima u ishrani.

(https://i.postimg.cc/50f5sxng/20190504-165916.jpg) (https://postimages.org/)

   Nakon obilnog ručka, ostalo je samo da se dovezemo do Sofije, gde smo noćili poslednji put na ovom putovanju. Još jedan deo uz planinsku reku, pa onda gas autoputem i za čas smo u Sofiji. Pokušali smo da uzmemo isti smeštaj kao u odlasku, ali je bio zauzet, pa smo uzeli 2 apartmana u novijem delu Sofije. U pitanju je zgrada sa apartmanima, garaža u suterenu i mala recepcija. Vrlo komforan smeštaj za pristojnu cenu. Kako je smeštaj u stambenom delu grada, veče smo proveli u apartmanu gde smo imali rekapitulaciju putovanja.


Naslov: Odg: Ukus Orijenta - TURSKA 2019
Poruka od: doktor 17 Mart, 2020, 19:19
   Iz Sofije smo se brzinski teleportovali kući uz minimalno zaustavljanje, uključujući i oblačenje kišnih odela, jer je na jednom delu puta padala kiša. Mislim da smo već oko podneva bili u Kraljevu.

(https://i.postimg.cc/vZdzNF84/20190505-101358.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/FHgZtW1D/20190505-140813.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/PqXMdWwh/Turska-2019-144.jpg) (https://postimages.org/)


Naslov: Odg: Ukus Orijenta - TURSKA 2019
Poruka od: doktor 17 Mart, 2020, 19:20
   Iako mi ovo nije prvo putovanje u Tursku motorom, ovog puta je ostavilo potpuno nove utiske. Ono što se potvrdilo od ranije je tursko gostoprimstvo, nešto o čemu bi mnogi imali da nauče. Bilo ga je u izobilju gde god smo se pojavili. Ljubitelji istorije i arheologije su u Turskoj svoji na svome. Na svakom koraku su arheološki lokaliteti i tragovi nekih davnih vremena. Ishrana je autentična i ukusna. Gomila voća i povrća u ishrani, pripremljeno i servirano na najrazličitije načine, različite vrste pita sa čudnim imenima, pečene u turskim pećima na drva, nebrojeno mnogo namaza, što slanih, što slatkih…nabrajanju nema kraja. Pravi užitak za sva čula. Što se tiče vožnje, nije u pitanju prava vožačka tura, kao npr. po Alpima. Putevi su široki i pravi, magistrale su skoro kao autoputevi, planinski krivudavi putevi su pre retkost nego pravilo…ali i pored toga ima nešto privlačno u svemu tome. Cene ukupno gledajući su povoljne, gorivo je oko 1€, klopa i smeštaj su takodje jeftini, jedino je alkohol skup, čak i u prodavnici. Što se ide istočnije, doživljaj tradicionalne Turske je intenzivniji, dok zapadni deo je prilično prilagodjen zapadnim turistima. Svi smo bili prezadovoljni vremenom provedenim u Turskoj.
   


Naslov: Odg: Ukus Orijenta - TURSKA 2019
Poruka od: doktor 18 Mart, 2020, 18:52
(https://i.postimg.cc/VNDJNShM/track-crop.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/26yVLkpt/track-kompletno.jpg) (https://postimages.org/)


Naslov: Odg: Ukus Orijenta - TURSKA 2019
Poruka od: Lazić 22 Mart, 2020, 19:38
(https://i.postimg.cc/j2qpzzwn/fatma.jpg) (https://postimages.org/)

Mučena Fatima i njene ruke... :D

https://en.wikipedia.org/wiki/Hamsa (https://en.wikipedia.org/wiki/Hamsa)
Odlično Doktore, po običaju sam uživao, a verujem i ostali...  [cheers] [cheers] [cheers] [srce]


1